Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Počet samovrážd na Slovensku stúpol, blíži sa k desaťročnému maximu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Na Slovensku vlani pribudlo samovrahov. Oproti roku 2012 sa počet samovrážd podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) zvýšil o 57 na celkovo 628 prípadov. Najvyšší počet bol v roku 2008, keď sa pre smrť rozhodlo 631 ľudí.

V minulom roku sa tiež zaznamenalo 972 pokusov o samovraždu s následným poskytnutím psychiatrickej zdravotnej starostlivosti. "Celkovo sa počet úmyselných sebapoškodení - samovrážd a pokusov spolu - v roku 2013 vyšplhal na 1600 prípadov, čo je oproti roku 2012 nárast o 11 prípadov," uviedol hovorca NCZI Peter Bubla.

Priblížil, že dlhodobo si dobrovoľný odchod zo sveta volia najmä muži, vlani dobrovoľne odišlo zo sveta 544 mužov a 84 žien. Pri pokusoch o samovraždu je podiel takmer vyrovnaný. "Najviac samovrážd spáchali ľudia vo veku 50-59 rokov. Samovražedné pokusy sú posunuté do mladších vekových skupín. Najviac pokusov bolo zaznamenaných u osôb vo veku 30-39 rokov," priblížil Bubla.

Najčastejším spôsobom vykonania samovraždy u mužov aj žien bolo obesenie a ženy volili viackrát aj skok z výšky. "Samovražedné pokusy boli u mužov najčastejšie vykonané poškodením ostrým predmetom, u žien otravou a priotrávením antiepileptikami, sedatívami, hypnotikami, antiparkinsonikami a psychotropnými liekmi nezatriedenými inde," pokračoval.

Podľa trvalého bydliska sa najviac samovrážd eviduje v Banskobystrickom kraji (110), najmenej v Trnavskom kraji (61). Počet samovražedných pokusov bol najvyšší v Bratislavskom kraji (210), naopak, najnižší v Nitrianskom kraji (45).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu