Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V eurovoľbách môžu na Slovensku voliť aj občania iných štátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V blížiacich sa eurovoľbách môžu na Slovensku voliť nielen slovenskí občania, ale aj občania iných členských štátov EÚ. V deň volieb však musia mať minimálne 18 rokov (plnoletí), povolený trvalý pobyt na Slovensku a musia byť zapísaní do zoznamu voličov. O zapísanie do zoznamu mohli požiadať najneskôr do 14. apríla.

Právo voliť do Európskeho parlamentu na území SR majú plnoletí slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku. Tiež plnoletí slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku či v inom členskom štáte EÚ. V deň konania volieb však musia byť na Slovensku.

Eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia 24. mája. Kandiduje 29 politických strán. Voliť si budeme 13 europoslancov. Pred hlasovaním musíme preukázať svoju totožnosť preukazom. Voliť môžeme aj mimo miesta trvalého bydliska, v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Musíme si však na to vybaviť voličský preukaz.

Volí sa za plentou. Do obálky vkladáme len jeden hlasovací lístok, ten, na ktorom je nami preferovaná kandidujúca strana. Ak chceme odovzdať hlas konkrétnemu kandidátovi, treba na danom hlasovacom lístku zakrúžkovať jeho poradové číslo. Zakrúžkovať môžeme maximálne dvoch kandidátov.

Ak volič nemôže sám hlasovať pre zdravotné postihnutie, môže za neho podľa jeho pokynov hlasovať iný volič. Nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie. Ak volič pre zdravotné problémy nemôže prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú volebnú schránku. S tou prídu za ním a môže hlasovať. Pred samotným hlasovaním musíme preukázať svoju totožnosť preukazom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu