Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové trolejbusy začnú jazdiť po Bratislave neskôr: Vodiči sa ešte cvičia

Prvé nové trolejbusy počas ich predstavenia v rámci obnovy vozového parku Dopravného podniku Bratislava Zobraziť galériu (3)
Prvé nové trolejbusy počas ich predstavenia v rámci obnovy vozového parku Dopravného podniku Bratislava (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na prvé nové trolejbusy si budú musieť cestujúci v bratislavskej MHD ešte chvíľu počkať. Pätnásť nových trolejbusov chceli na cesty nasadiť už 1. mája, Dopravný podnik Bratislava sa však rozhodol predĺžiť zácvik vodičov na nových trolejbusoch. Bratislavský dopravca totiž chce, aby boli vodiči na jazdu 100-percentne pripravení a zaškolení.

"Považujeme to za dôležité aj z hľadiska bezpečnosti cestujúcej verejnosti, nakoľko nové trolejbusy disponujú množstvom moderných funkcií riadenia, ktoré staré vozidla nemali," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. O tom, kedy nové trolejbusy na cesty nasadia, bude Dopravný podnik ešte informovať.

Dopravný podnik Bratislava kúpil 15 sólo trolejbusov, 15 trolejbusov s APU agregátom a 50 kĺbových trolejbusov s možnosťou opcie na dodávku ďalších 40 trolejbusov. Po dodaní všetkých vozidiel tak Dopravný podnik obnoví celý vozový park trolejbusov. Nákup nových trolejbusov je financovaný z fondov Európskej únie, z Operačného programu Doprava.

Prvé nové trolejbusy počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dva z osemdesiatky nových trolejbusov predstavili začiatkom apríla vo vozovni na Hroboňovej ulici, prvých pätnásť trolejbusov by sa na cesty malo dostať už čoskoro. Všetky nové trolejbusy budú nízkopodlažné, klimatizované a vybavené kamerovým systémom. Namontovaný v nich bude aj moderný informačný systém, ktorý bude počítať nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich.

Prvé nové trolejbusy počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nové trolejbusy do Bratislavy dodáva spoločnosť ŠKODA ELECTRIC, a.s., ktorá tender na nákup nových vozidiel vyhrala. Spoločnosť za 80 trolejbusov ponúkla cenu 46,772 mil. eur, po aukcii sa cena znížila na 41,620 mil. eur. Na nákup nových nízkopodlažných trolejbusov dopravný podnik získal vyše 39,5 mil. eur z Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu