Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Oplotenie z pamätníka zdobí dom starostu

Detail balkóna starostovho domu. Zobraziť galériu (4)
Detail balkóna starostovho domu.

HORNÉ OBDOKOVCE - Najstarší obyvatelia Horných Obdokoviec, malej dedinky pri Topoľčanoch, sú nešťastní.

Už roky márne pátrajú po tom, kde a prečo im záhadne zmizlo historické kovové oplotenie pamätníka padlým v prvej svetovej vojne.

Podľa historických záznamov sa posviacka pomníka s kovovým ohradením konala 15. augusta 1936. Sochu urobil sochár Martinec z Nitry za vtedajších 6 500 Kč. Na slávnosti sa zúčastnilo asi 3 000 ľudí a na filmový pás ju dokonca zvečnil účtovník miestneho stummerovského panstva.

Pred niekoľkými rokmi historické oplotenie zmizlo. „Objavilo sa až na zrekonštruovanom rodinnom dome starostu Horných Obdokoviec Antona Kusého v miestnej časti Bodok,“ nasmerovali Nový Čas nespokojní pamätníci. A naozaj, dom starostu skutočne zdobí kus kovaného zábradlia.

Na otázku, čo sa s historickým oplotením stalo, odpovedal starosta Kusý dosť neochotne: „Ešte za socializmu sa robila rekonštrukcia. Ten plot bol poškodený, bývalé vedenie obce sa rozhodlo zlikvidovať ho. Bolo to asi v roku 1986 alebo 1987,“ presviedčal nás. Na otázku, či môžeme nazrieť do obecnej kroniky, povedal : „Všetky zmizli, ak nejakú nájdete, doneste ju na obecný úrad.“

Pri pátraní po stratenom plote nám pomohol Ivan Bielik z Pamiatkového ústavu v Topoľčanoch. Na fotografii zo septembra roku 1989, ktorú urobil miestny fotograf Jurkovič, je pomník aj s pôvodným oplotením. To značí, že komunisti ho nezlikvidovali. Až na malé úpravy je očividne rovnaké ako to na starostovom dome. „Žiaľ, pokiaľ nejde o národnú kultúrnu pamiatku, obce si s historickými pamätníkmi môžu robiť, čo chcú,“ skonštatovali pamiatkari.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu