Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Dvaja mŕtvi a dvaja zranení po úniku sírovodíka v Bratislave

Obete boli pravdepodobne zamestnancami firmy. Zobraziť galériu (2)
Obete boli pravdepodobne zamestnancami firmy.

BRATISLAVA - Dvaja ľudia dnes zahynuli pri úniku sírovodíka z technologickej nádrže v hale stavebnej firmy Agromont na Starej Vajnorskej 6 v Bratislave. K nehode došlo krátko po 10. hodine.

Ďalšie tri osoby sú zranené, jednu z nich previezli do nemocnice. Jedného zo zranených zasahujúci záchranári oživovali, druhému prišlo nevoľno, zatiaľ hospitalizovaný nebol. Všetky zasiahnuté osoby sú pravdepodobne zamestnancami Agromontu.

Zásah hasičov sa začal o 10.03 h, na mieste pracovalo dvadsať bratislavských hasičov a päť zásahových vozidiel. Únik plynu sa podarilo hasičom zastaviť po dvadsiatich minútach. Priestor zabezpečila polícia.

Traja technici z firmy Istrochem merali na mieste nehody množstvo sírovodíka v ovzduší. Všetky merania mimo haly boli negatívne. Plyn unikal vo vnútri haly, zatiaľ nie je známe, ako dlho. Hasiči zabezpečili dekontamináciu priestoru. TASR o tom informovali službukonajúci stálej služby Úradu civilnej ochrany MV SR Rudolf Múčka a operačný dôstojník KR HAZZ Stanislav Kapusta.

Sírovodík je bezfarebný jedovatý plyn, ktorý odporne zapácha. Otrava sírovodíkom je výsledkom jeho účinku hlavne na nervový systém. Vyvoláva zápal spojiviek a spôsobuje dráždenie dýchacieho traktu. Pri koncentrácii okolo 400 mg/m3 vzniká nebezpečenstvo pľúcneho edému. Ak jeho množstvo v ovzduší stúpne nad túto hranicu, u postihnutého sa otrava prejaví zrýchleným dýchaním končiacim zástavou dychu, kŕčmi, bezvedomím a smrťou. Pri koncentrácii nad 1400 mg/m3 dochádza ku kolapsu okamžite.

Polícia začala v súvislosti s únikom sírovodíka trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava Dáše Kollárovej nehoda pripravila o život dvoch zamestnancov firmy, mužov vo veku 50 a 35 rokov. Bližšie informácie o troch zranených osobách nie sú zatiaľ známe.

Viete viac? Napíšte nám, pretože my kupujeme Vaše tipy!
Dvaja mŕtvi a dvaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu