Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na časti Bulváru, ktorú predal Slota, mesto stavať nedovolí

Ján Slota
Ján Slota

ŽILINA – Na časti Bernolákovho námestia, nazývaného tiež Bulvár v Žiline, ktorú predalo mesto spolu so Štúrovým námestím ešte pod vedením niekdajšieho primátora Jána Slotu, sa stavať nebude.

Žilinská radnica tak reaguje na reklamu, ktorá stojí na predanom pozemku a Žilinčanov informuje, že súkromný vlastník postaví na tomto mieste novú zastávku MHD v podobe dlhej prízemnej budovy, pričom čaká len na povolenie mesta.

„Verejnosť v Žiline je zavádzaná. Územný plán mesta Žilina nedovoľuje zástavbu na tomto mieste, ktoré je definované ako súčasť plochy verejnej zelene. Nový územný plán mesta, ktorým sa v súčasnosti riadi zástavba na území Žiliny, schválili mestskí poslanci po dlhoročnom úsilí vo februári 2012,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba a dodal, že podľa regulatívov územného plánu je tento, aj keď súkromný, pozemok určený pre verejnú zeleň či park, chodníky, drobnú architektúru, prípadne detské ihriská.

Žilinská radnica už v januári avizovala, že časť pozemku, ktorý Slota predal, sa chystá vyvlastniť, pretože na časti súkromného pozemku je chodník a zastávka MHD. „Nemáme inú možnosť, ako ísť do vyvlastnenia tej časti pozemku, ktorú tvoria komunikácie. Pripravujeme sa na to a celkom otvorene to hovorím, že takýto inštitút chceme využiť a budeme chcieť dostať minimálne túto časť pozemku späť do vlastníctva mesta, samozrejme, za podmienok, ktoré sú riadne určené zákonom a ústavou,“ povedal žilinský primátor Igor Choma koncom januára s tým, že k takémuto kroku pristupuje mesto až po tom, čo sa snažilo túto časť pozemku odkúpiť, no cena bola neprijateľná.

Štúrovo námestie a časť Bernolákovho námestia, nazývaného tiež Bulvár, predalo mesto ešte za Jána Slotu v roku 2003. Na Štúrovom námestí postavila spoločnosť HB Reavis obchodné centrum Aupark, na Bulvári mala vybudovať cestný nadjazd.

Z výstavby nadjazdu napokon zišlo a pozemok na začiatku Bernolákovho námestia HB Reavis v roku 2012 predala bratislavskej spoločnosti cda consulting group. Nový majiteľ sa na Bulvári chystal postaviť výstavno-predajný pavilón, mesto aj obyvatelia však boli proti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu