Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda chce presadiť povinnú škôlku

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva (MŠ) SR navrhuje, aby sa škôlka stala povinná. Samotný rezort však schválil alternatívu, ktorá s tým nepočíta. V Návrhu koncepcie predškolskej výchovy, ktorý MŠ predložilo do pripomienkového konania, sa uvádza, že pokiaľ bude predškolská výchova dobrovoľná, tak sa nepodarí umiestniť v materských školách napríklad rómske deti a deti zo sociálne slabších rodín.

Návrh obsahuje štyri alternatívy prístupu k predškolskej výchove. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa rezortu Viera Trpišová, jedine štvrtá alternatíva, ktorú schválilo MŠ, neráta so zmenami v originálnych kompetenciách obcí. MŠ by platilo mesačné poplatky rodičom, ktorých dieťa by chodilo do škôlky. Štát by na to potreboval asi 263 miliónov korún.

Ak by vláda odklepla jednu z prvých troch alternatív, tak by sa museli zmeniť originálne kompetencie na prenesené kompetencie obcí, aby sa vyriešili problémy s financovaním. Financovanie materských škôl by sa znovu vrátilo na MŠ. Potrebné financie by sa totiž zobrali z podielových daní obcí do štátneho rozpočtu. Prvá alternatíva stanovuje povinnú škôlku pre všetky deti. Mala by zabezpečiť zníženie počtu žiakov opakujúcich prvý ročník základnej školy, detí s problémami učenia, špecializovaných tried v základných školách.

"Vyrieši sa nielen problém rómskych detí, ale aj detí z malých obcí zo sociálne slabého rodinného prostredia," píše sa v predloženom materiáli. Druhá alternatíva povinne určuje bezplatné zaškolenie päťročných detí. Štát by podľa tejto alternatívy uhrádzal mesačné príspevky za rodičov. Odhaduje sa, že by na to bolo treba približne 255 miliónov ročne. Ak by okrem toho MŠ zabezpečovalo aj mzdy učiteľov, bolo by potrebných 1,3 miliardy korún. Tretia alternatíva garantuje mzdy pedagógov, prevádzku by naďalej platili samosprávy.

Materské školy by podľa návrhu už nemali patriť medzi školské zariadenia. Po novom by mali byť kategóriou škôl. Upravoval by ich školský zákon, čím by sa stali súčasťou školského systému. Podľa materiálu do roku 2020 všetci učitelia materských škôl si budú musieť doplniť vysokoškolské vzdelanie minimálne prvého stupňa alebo začať študovať. Učitelia, ktorí budú v roku 2020 starší ako 50 rokov, budú od doplnenia si vysokoškolského vzdelania oslobodení.

Na Slovensku je vyše 2 800 materských škôl, ktoré zriadili obce. Najviac ich zaniklo po začiatku reformy verejnej správy v rokoch 2001 až 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu