Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ochranári vysťahovali z domova dôchodcov sedem užoviek fŕkaných

Ochranári vysťahovali z domova dôchodcov sedem užoviek fŕkaných Zobraziť galériu (3)
Ochranári vysťahovali z domova dôchodcov sedem užoviek fŕkaných (Zdroj: TASR)

TORNAĽA - Hady v pivnici v areáli Domova sociálnych služieb (DSS) v Tornali vystrašili tamojších pracovníkov i klientov. Ako povedala riaditeľka zariadenia Ida Melichová, vzácnym živočíchom neublížili, ale zavolali odborníkov, ktorí ich presťahovali do voľnej prírody.

Podľa farby hadov si v DSS pôvodne mysleli, že v záhradnej pivnici sa im ubytovali jedovaté vretenice. "S našimi klientmi sa venujeme okrem iných činností aj záhradkárčeniu, takže sa mohlo stať, že s nimi prídu do kontaktu. Prirodzene vieme, že hady sú chránené živočíchy, tak sme začali hľadať odbornú pomoc. Navyše máme prírodu radi a nikto im nechcel v žiadnom prípade ublížiť. Som veľmi rada, že na našu prosbu reagovali pracovníci správy Národného parku Muránska Planina a že hady presťahujú na nové miesto vo voľnej prírode," povedala Melichová.

Strážcovia Národného parku Muránska Planina (NP MP) už pred výjazdom odhadovali, že sa dnes s vretenicami nestretnú. "Tornaľa je pre vretenice príliš na juhu. Toto miesto je prirodzeným domovom pre užovku fŕkanú, čo sa aj pri dnešnom odchyte potvrdilo. Našli sme tu sedem jedincov. Nie sú síce jedovaté, ale pri poranení by mohli, ako ktorýkoľvek živočích z voľnej prírody, preniesť na človeka infekciu," povedal strážca Peter Bryndza.

Užovky po odchyte zo záhradnej pivnice ochranári vo vreci preniesli do voľnej prírody. "Vybrali sme lokalitu blízko rieky. Tieto hady vedia veľmi dobre plávať a vedia si chytiť aj menšie ryby. Navyše tu si môžu vybrať aj množstvo prirodzených úkrytov a sú aj dostatočne ďaleko od ľudí. V prípade, že by ktokoľvek našiel doma hada, ktorého sa bojí a nevie čo s ním, je potrebné kontaktovať najbližšie pracovisko Štátnej ochrany prírody.  Aj toto patrí k našim úlohám a my si veľmi vážime ľudí, ktorí vzácnym živočíchom neublížia. Našou úlohou je zase takýmto spôsobom pomáhať tak ľuďom, ako aj zvieratám," dodal strážca NP MP Pavol Balko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu