Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smutný príbeh Košičana: Po skoku v obchodnom centre skončil na vozíku, teraz sa chcel zabiť znova!

Zábradlie, cez ktoré mladík pred dvoma rokmi prepadol
Zábradlie, cez ktoré mladík pred dvoma rokmi prepadol (Zdroj: kosickespravy.sk)

KOŠICE - Smutný príbeh, ktorý napísal sám život. Košickí policajti v stredu zachránili mladíka (21), ktorý si v priebehu dvoch rokov už druhýkrát siahol na život. Prvýkrát sa o to pokúsil ešte pred dvoma rokmi, keď, ako sám povedal, skočil z najvyššieho poschodia miestneho obchodného centra do fontány. Dopadol vtedy priamo na nohy a utrpel ťažké zranenia, no hrozivý pád akoby zázrakom prežil. Ostal však pripútaný na invalidný vozíček a s touto radikálnou zmenou sa zrejme ani po rokoch nedokázal vyrovnať.

Streda bola zrejme jedným z tých horších dní mladého Košičana. Na križovatke ulíc Kuzmányho a Poštová popoludní hádzal kamienky do zástavky MHD a bol agresívny. Keď ho okoloidúci upozornili, aby tak nerobil, lebo zavolajú políciu, mladík na vozíčku sa presunul k najbližšej bytovke, vošiel dnu a výťahom sa vyviezol hore. Medzitým na miesto dorazili muži zákona, ktorí sa rozdelili, pričom jedna skupina išla po schodoch a druhá výťahom.

Už raz som skočil a urobím tak znovu

Na 12. poschodí sa im naskytol pohľad na zúfalého Košičana balansujúceho na parapete otvoreného okna. "Muža našli sedieť na parapete otvoreného okna na dvanástom poschodí obytného bloku. Policajtom vykrikoval, že chce skončiť so životom," informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová. Mladík policajtom prízvukoval, že už raz skočil z najvyššieho poschodia košického obchodného centra a urobí tak aj teraz.

V tej chvíli išlo o sekundy. "Stále sa viac nahýnal z okna, pričom bezprostredne ohrozoval svoj život a zdravie. Policajti sa s mužom snažili komunikovať a odpútať jeho pozornosť," dodala Mesárová s tým, že počas konverzácie sa k mladíkovi pomaly približovali a snažili sa ho odhovoriť od zúfalého kroku. To sa im nakoniec aj podarilo a Košičan im dovolil, aby mu pomohli zliezť parapety. O chvíľu boli na mieste aj záchranári, ktorí ho za asistencie mužov zákona odviezli do košickej nemocnice.

Po páde v obchodnom centre ostal na vozíku

Slová mladého Košičana o tom, že už v minulosti sa o samovraždu pokúsil, neboli len planými vyhrážkami. Pred dvoma rokmi skutočne spadol z tretieho poschodia obchodného centra a dopadol do vnútornej fontány. Hoci vtedy sa o pokuse o samovraždu nehovorilo, sám mladík tvrdil niečo iné. Spadol priamo na nohy a obe si pritom zlomil. Utrpel tiež zlomeninu chrbtice aj tváre a musel podstúpiť niekoľko ťažkých operácií.

Lekárom sa ho nakoniec podarilo zachrániť. Ostal však pripútaný na invalidnom vozíku, čo je silná rana aj pre dospelého vtedy 19-ročného muža. Zrejme len silné depresie a zúfalstvo dokážu vysvetliť jeho druhý zúfalý pokus.

Dopadol tam, kde zomrel iný Košičan

Mladík bol pritom druhým Košičanom, ktorý prepadol cez zábradlie eskalátora v košickom centre. V roku 2011 si Martin (†26) sadol na kovové zábradlie na najvyššom poschodí a zrútil sa dole do fontány. On však nemal toľko šťastia. Bol mŕtvy na mieste.

Už po prvom nešťastí obchodné centrum prijalo bezpečnostné opatrenia a zvýšilo zábradlie pri eskalátoroch o 20 až 30 centimetrov. Ani to však nezabránilo, aby došlo k ďalšej a riaditeľ centra vtedy prisľúbil, že pristúpi k ďalším opatreniam, ktoré žiadnym spôsobom neohrozia zdravie návštevníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu