Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

V Tatrách nad 1500 metrov trvá 3. stupeň nebezpečenstva

BRATISLAVA - Vo Vysokých Tatrách sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Vo vysokohorskom teréne je uvoľnenie lavíny z nového naviateho snehu pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych svahoch so sklonom nad 35°. Príležitostne sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny. V Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo. tj. 1. stupeň. . Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín: ustálená.

Na hrebeňoch slovenských hôr bolo dnes ráno zamračené, hmlisto, zvírený sneh alebo sneženie. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11C do 0°C. Na hrebeňoch hôr fúkal silný severozápadný vietor miestami v nárazoch do 100 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 15 cm , vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier miestami do 35 cm nového snehu, za poslednú periódu sneženia okolo 45 cm .

Vplyvom silného vetra je nový sneh previevaný na záveterné (najmä južné, juhovýchodné) expozície, kde tvorí málo stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje. Súvislá snehová pokrývka je približne od 1100 metrov n.m. Celková výška snehu je veľmi nerovnomerne rozložená a dosahuje v jednotlivých pohoriach na toto obdobie podpriemerné hodnoty. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách sa pohybuje od nesúvislej do 65 cm, v Západných a Vysokých Tatrách je vo vysokohorskom teréne miestami do 155 cm snehu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu