Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zima prichádza, bude snežiť a mrznúť

Deti si možno konečne užijú poriadnu zimu
Deti si možno konečne užijú poriadnu zimu

ŽILINA - Počasie, keď teplomery ukazujú aj viac než desať stupňov nad nulou, na Slovensku pozvoľna skončí. Na budúci týždeň by malo začať snežiť a tiež mrznúť.

V noci by teplota mohla klesnúť aj dvadsať stupňov pod bod mrazu a mínusové hodnoty by sa mali udržať aj počas dňa. ČTK to povedal meteorológ Peter Jurčovič. Chladné počasie by malo pretrvať minimálne do polovice februára.

"V budúcom týždni by k nám mal preniknúť arktický vzduch. Bude snežiť a začne mrznúť. Sneženie by mohlo pretrvať do nedele, najviac zrážok by malo byť v strede týždňa," dodal Jurčovič.

Hrubé svetre a kabáty by si mali Slováci obliecť predovšetkým počas nasledujúceho víkendu. Sneženie by síce mohlo prestať, mrazy však asi zosilnejú. Prekvapujúcich vraj v noci nebude ani dvadsať stupňov pod nulou. S mínusovými hodnotami je potrebné počítať i cez deň.

"Ochladenie by nebolo až tak prekvapujúce. Aj v minulosti sa často stávalo, že došlo k takzvanej teplotnej kompenzácii. Ak je nejaké obdobie extrémne teplé, môže sa stať, že skočíme do opačného extrému," spresnil meteorológ.

Podľa neho môže v budúcich dňoch na Slovensku fúkať aj silnejší vietor. Nemal by však už odnášať strechy domov alebo vyvracať stromy, ako tomu bolo počas nedávnej víchrice.

Na zmenu počasia čakajú predovšetkým prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk, ktoré sa pasujú s nedostatkom snehu. Pre vysoké teploty sa v mnohých centrách totiž nedalo zasnežovať ani snežnými delami.

"Dúfame, že sa bude dať lyžovať aspoň vo februári. Dôležité bude, aby prevádzkovatelia stredísk chytili nadchádzajúce prázdniny. Vykrylo by to čiastočne straty, ktoré môžu byť miliónové," povedal ČTK Jozef Fajčák z lyžiarskeho strediska v Oravskej Lesnej, kde sa zatiaľ lyžovalo len pár dní v závere minulého roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu