Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Orkán hrozí až do nedele!

Hermanovce - Strecha miestnej školy skončila na zemi - 50 detí sa nemá kde učiť. Zobraziť galériu (5)
Hermanovce - Strecha miestnej školy skončila na zemi - 50 detí sa nemá kde učiť.

SLOVENSKO - Postrhávané strechy, povytrhávané a polámané stromy a možná prvá obeť. Taká bola veterná smršť, ktorá sa prehnala Slovenskom v noci zo štvrtka na včera. Hasiči zasahovali takmer stokrát a stále si nemôžu vydýchnuť. Meteorológovia totiž varujú: Orkán hrozí až do nedele!

Noc zo štvrtka na piatok bola na mnohých miestach Slovenska desivá! Hasiči zasahovali spolu deväťdesiatštyrikrát. Odstránili stotridsať spadnutých stromov, pomáhali pri odstraňovaní škôd na pätnástich rodinných domoch, dvanástich poškodených elektrických a telefónnych vedeniach.

Krátko pred treťou hodinou pre polámané stromy uzavreli diaľnicu Malacky – Bratislava, podobne aj horský priechod Čertovica v smere od Brezna. Nitra prišla na 40 minút o elektriku. Pod Tatrami sa katastrofa nezopakovala, nočná víchrica tu narobila najväčšie škody železničiarom.

Miliónovú škodu zasa utrpela škola v Hermanovciach pri Prešove, kde víchrica strhla strechu. „Žiaľ, škola nebola poistená, takže si to zrejme budeme musieť zaplatiť sami,“ myslí si starosta Jozef Andrek. Päťdesiat tamojších detí sa nateraz bude musieť učiť inde.

Podľa českých meteorológov hrozí krajine našich západných susedov orkán až do nedele! Podľa našich meteorológov bude na Slovensku fúkať západný až severozápadný vietor 20 až 45 km/h, na juhozápade miestami až okolo 55 km/h. Na horách, spočiatku v nárazoch aj na juhozápade, okolo 90 km/h. Vo štvrtok zaznamenal Chopok miestami až 181 kilometrov za hodinu a bratislavská Koliba si „užila“ 113 kilometrov za hodinu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu