Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aj vy sa bojíte maturít? Toto sú osvedčené triky študentov, ako ich zvládnuť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa vám už len pri slovách testy či slohové práce ježia chĺpky po celom tele, vstávajú vlasy dupkom a chytá vás nevoľnosť, určite sa veľmi "tešíte" na písomné maturitné skúšky, ktoré odštartovali tento týždeň. A to najmä vtedy, ak ste sa nestihli nadrviť všetko učivo, zrazu máte pocit, že miesto vedomostí zostal v hlave iba prievan a nedokážete si vybaviť ani ň. V tom prípade zostáva ešte stále priestor na jednoduché triky.

Každý, kto si prešiel maturitou, už vie, že to nie je med lízať. Otázok veľa, času málo a občas sa vonku dejú oveľa zaujímavejšie aktivity, ako je sedenie doma a precvičovanie si cudzieho jazyka či rátanie matematických príkladov.

Za tie roky, čo už existuje maturita, sa odohralo množstvo tých najbizarnejších príbehov a dodnes kolujú po školách rôzne historky. Študenti sa radi spoliehajú na to, že ich obľúbená učiteľka predsa len prižmúri očko a aspoň na chvíľku sa bude zasnene dívať do okna, kým si oni stihnú niečo pošepkať, či odpísať z ťaháka.

A keď už ani ten nezaberie, tak skúška dospelosti sa ešte stále dá ovplyvniť rôznymi trikmi pred maturitnou komisiou, hoci všetky z nich so sebou prinášajú svoje riziká. A na tie si teda treba dávať sakramentský pozor.

Niektoré z "overených" metód, ktoré študenti s radosťou využívajú:

1. Vtieranie sa - Ak viete zapôsobiť svojím šarmom, pri klipkaní očami vás všetci zbožňujú a podlizovanie máte v malíčku, nuž, aj to patrí medzi osvedčené triky generácií maturantov. Začínať s tým však na poslednú chvíľu sa určite nevypláca. Ak ste štyri roky nepôsobili ako vzorný študent, nehlásili sa na všetky mimoškolské aktivity a pri otázke, kto zbehne po zabudnú triednu knihu do kabinetu, vám nevystrelila ruka ako prvému, máte už teraz smolu.

2. Sukňa a výstrih - Netreba ani spomínať, že chlapci majú v tomto smere oveľa menej možností ako dievčatá. Tým stačí vsadiť na svoje štíhle nohy v sukniach či jemne odhalené obliny na hrudi a zrazu môžu výsledok zázračne zvrátiť v svoj prospech. Aspoň tým, že komisiu poriadne rozptýlia. Na druhej strane im to však vôbec nemusí prejsť u osôb ženského pohlavia, v ktorých by mohli vzbudiť závisť a snažili by sa im to pri maturitách ešte viac osladiť. Vtedy treba dokázať, že krásu sprevádza aj múdrosť.

3. Ťahák - Kam všade sa dá ukryť ťahák, to už netreba ani rozpisovať a my ani nechceme nikomu pomáhať. Niektorí si ho však robia iba kvôli tomu, aby im zabezpečil duševnú pohodu a niečo sa pri jeho vytváraní aj naučili, iní zase vsadia len na to, že je to ich posledná záchrana. Každopádne, ak vás s ním prichytia, majú v ruke jasný dôkaz, že ste chceli podvádzať a to vám len tak neprejde.

4. Plač - Chalani by sa k tejto verzii boja za lepšiu známku, či to, že ich komisia nevyhodí, asi neznížili, každopádne už nejedno dievča zabojovalo pri maturite aj slzami. Stres, nervozita, zle vybraná otázka, to všetko môže narobiť v emóciách poriadny neporiadok a z očí sa niekomu dokážu naozaj valiť slzy ako hrachy. Vždy to však závisí od učiteľského zloženia, či sa im vás uľútostí. Každopádne, ak už s tým začnete a prejde vám to, nezačnite hneď za dverami miestnosti kričať od radosti. To by bolo náramne podozrivé.

5. Nevoľnosť - Predstierať, že vám je nevoľno, vaším telom zmieta bolesť a nasadiť psie očká, si vyžaduje správne načasovanie. Inak môžete docieliť akurát to, že vám privolajú záchranku, pošlú vás do nemocnice a docielite tým síce odklad maturít, ale určite vás neminú.

6. Drviť sa - Nebudeme preháňať, keď povieme, že ten najlepší "trik" na všetky maturitné skúšky je jednoducho učiť sa a precvičiť si napríklad minuloročné testy. Síce je časovo náročná, ale našťastie zaberá a komisia, ktorá vidí, že niečo viete, vám už rada potom podá aj nejaký ten pomocný prst. Keď to budete mať za sebou, zrazu zistíte, že to vlastne ani nebolo také ťažké. A tá eufória, že ste niečo dosiahli vlastnými silami, je na nezaplatenie.

A aká bola vaša marutita? Všetko ste sa poctivo naučili, alebo ste si našli svoj vlastný spoľahlivý trik?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu