Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slovenskom sa preženie víchrica

ŽILINA - Slovenskom sa má po týždni znovu prehnať silný vietor, ktorý môže miestami dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. Fúkať začne ešte v priebehu dneška, najväčšiu silu dosiahne vietor v piatok. Cez víkend začne vietor slabnúť. ČTK to povedal meteorológ Peter Jurčovič.

Nevylučuje, že vietor môže podobne ako minulý týždeň v Tatrách vyvrátiť stromy či poškodiť strechy. Omnoho silnejší však bude údajne v Česku, Poľsku či Rakúsku. V pohotovosti budú i slovenskí hasiči.

"Dnes sa bude zosilňovať južný vietor. Výrazne veterné počasie možno očakávať hlavne na východe a západe. Priemerné rýchlosti dosiahnu 40 kilometrov za hodinu, nárazový vietor okolo 60 až 70 kilometrov za hodinu," dodal Jurčovič.

Južné prúdenie sa vraj na Slovensku prejaví najmä na Chopku, kde bola priemerná rýchlosť vetra okolo poludnia približne 80 kilometrov za hodinu. Južný vietor by mal podľa predpovedí fúkať až do piatku do rána. Potom príde studený front od západu.

Priemerné rýchlosti vetra budú 50 až 60 kilometrov za hodinu. Nárazový vietor by nemal prekročiť 100 kilometrov za hodinu. Najviac postihnuté vraj bude Považie, Podunajská nížina či Spiš. V noci na sobotu údajne možno čakať postupné zoslabovanie vetra. Víkend by už mal byť pokojný.

Pre silný vietor budú mať dnes od 18:00 do piatka 7:00 pohotovosť hasiči v Bratislave, ako aj ostatných krajských mestách a Poprade. Pripravená bude i technika potrebná na odstraňovanie škôd, ktoré by mohla víchrica spôsobiť."Celkovo bude v službe 264 hasičov. Ďalších 254 hasičov bude pripravených v rámci služobnej pohotovosti v mieste bydliska," dodala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Alena Bučeková.

V Česku by nárazový vietor mohol podľa meteorológov dosiahnuť až 110 kilometrov za hodinu, na horách až takmer 150 kilometrov za hodinu. Hrozí vyvracanie stromov, poškodenie striech alebo elektrických drôtov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu