Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Starostovia obcí sa miernej zime tešia, ušetria na údržbe ciest

BANSKÁ BYSTRICA - Po tretine tohtoročnej zimy sa z nedostatku snehu na rozdiel od sklamaných lyžiarov tešia starostovia slovenských obcí. Zimná údržba ciest a chodníkov totiž dokáže poriadne načrieť do obecných pokladníc.

Samosprávy už dopredu vedia, ako ušetrené peniaze peniaze využiť, povedali ČTK oslovení starostovia. Náklady na zimnú údržbu ciest sa rôznia podľa veľkosti obcí a pohybujú sa od desiatich tisícok v menších obciach na juhu Slovenska až napríklad po 25-miliónový rozpočet v Banskej Bystrici.

"Tešíme sa z miernej zimy. Veď náklady na údržbu ciest u nás v chladnejších rokoch prekročia 100.000 korún," povedal ČTK starosta obce Vyhne Milan Filip. Pokiaľ počasie vydrží, ušetrené peniaze presunú na stavbu domu smútku, ktorý doteraz v obci chýbal. Štvrť milióna korún vyčlenila na odhŕňanie snehu a posypové materiály kremnická radnica. Peniaze ušetrené v zime využijú podľa primátorky Zuzany Balážovej napríklad pri dokončovaní mestskej športovej haly v rekreačnom stredisku Skalka.

Primátori a starostovia však zatiaľ peniaze nerozdeľujú. "Do jari zostávajú ešte dva mesiace, a tie sa môžu postarať o poriadnu snehovú nádielku," myslí si Balážová. Navyše väčšina samospráv v minulom roku prekročila plánované náklady na zimnú údržbu a z financií na tento rok bude treba zabezpečiť odpratávanie snehu aj v novembri a decembri.

Najväčšie výdavky a starosti so zimnou údržbou majú tradične vyššie položené obce s priľahlými usadlosťami. Napríklad v Detvianskej Hute pri Hriňovej musí obec udržiavať podľa starostky Jany Hrončekovej takmer 100 kilometrov miestnych komunikácií.

V tomto roku si však horské obce prilepšia. Sídla s nadmorskou výškou nad 600 metrov dostanú zo štátneho rozpočtu oproti minulému roku o 90,3 milióna korún viac.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu