Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovák René (†43) prvou obeťou londýnskeho megaprojektu: Kolegovia o hroznej tragédii!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, FB)

HOLBORN - Milý, pracovitý a rodinne založený. Tak na Renného Tkáčika (†43) spomínajú kolegovia zo stavby londýnskeho megaprojetku Crossrail, na ktorej od začatia výstavby v roku 2009 zaznamenali prvú stratu na životoch. Slováka počas práci v tuneli zavalil kus betónu a na mieste ho zabil. Jeho spolupracovníci sa domnievajú, že k nešťastiu vôbec nemuselo dôjsť.

René Tkáčik sa podľa anglických médií stal prvou obeťou 15-miliardového projektu na výstavbu železničného tunela, ktorý má viesť srdcom Londýna a spájať jeho západnú a východnú časť. Minulý týždeň v piatok mu pri práci na stavbe spadol na hlavu obrovský kus betónu a na mieste ho zabil. "Bohužiaľ, asi o 5:00 bol na Fisher Street smrteľne zranený robotník. Zisťujeme všetky okolnosti nešťastia a bolo začaté vyšetrovanie," povedal v deň tragédie hovorca  železničnej spoločnosti Crossrail.

Práce na novej londýnskej trati sú v plnom prúde.
Zobraziť galériu (4)
Práce na novej londýnskej trati sú v plnom prúde.  (Zdroj: SITA, FB)

Nová londýnska trať Crossrail je najväčším infraštruktúrnym projektom v Európe a bezpečnosť na stavbe je o to viac v pozornosti. "Bezpečnosť je našou prioritou. Crossrail má vôbec najprísnejšie požiadavky na bezpečnosť v priemysle. Napriek tomuto nešťastiu je naša nehodovosť pod priemerom," dodáva hovorca spoločnosti.

Keď robotníci začali pracovať na projekte Crossrail, bola im ustavične pripomínaná ich povinnosť voči spolupracovníkom, ktorí majú tak, ako všetci na stavbe, právo vrátiť sa bezpečne domov. "René sa však už nikdy nevráti späť k svojej manželke, rodine a blízkym," smúti jeden z jeho kolegov, ktorý nechcel byť menovaný. Ďalší hovorí, že Slovák v tej chvíli nemal byť na mieste tragédie. "Zdržuje sa tam čo najmenšie množstvo ľudí. On tam však nemal byť, a preto je teraz okolo toho taký rozruch," povedal pre London Evening Standard.

Na fotografii nebohý René (vľavo).
Zobraziť galériu (4)
Na fotografii nebohý René (vľavo).  (Zdroj: FB, SITA)

Podľa kolegov bol René veľmi milý, pracovitý a rodinne založený muž, ktorý si nezaslúžil takúto smrť. Tragická správa zasiahla aj programového riaditeľa Crossrailu Andyho Mitchella. "Naše myšlienky a sympatie sú s rodinou pracovníka. Bezpečnosť stále ostáva najvyššou prioritou Crossrailu a budeme sa naďalej usilovať o to, aby sa cítili bezpečne, ako je to len možné," vyhlásil.

Od roku 2009, kedy boli práce na trati Crossrail začaté, ide o prvú obeť na stavbe. V decembri 2012 robotník Barry Mcgreham utrpel vážne popáleniny, keď prerezal elektrický kábel, ktorý spôsobil výbuch na Museum Street.

Slovák René (†43) prvou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, FB)

Crossrail je najväčším infraštruktúrnym projektom v Európe a zahŕňa viac ako 118 kilometrov železničnej trate a deväť nových staníc. Projekt má hodnotu asi 15 miliárd libier (18,03 miliardy eur) a mal by byť dokončený v roku 2018. Trať vedúca srdcom Londýna novými tunelmi má urýchliť cestovanie a čiastočne odbremeniť permanentne preplnené londýnske metro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu