Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kubiš: Zahraničná politika Slovenska sa nemení

Ján Kubiš
Ján Kubiš

BRATISLAVA - Zahraničná politika Slovenska sa podľa šéfa diplomacie Jána Kubiša nemení a je založená na členstve v Európskej únii.

Minister tak dnes reagoval na kritiku opozície a niektorých komentátorov, ktorí vyčítali premiérovi Robertovi Ficovi jeho návštevu na recepcii kubánskeho veľvyslanectva, plánovanú cestu do Líbye či údajnú prípravu cesty do Venezuely.

"Zahraničná politika tohto štátu sa nemení. (...) Naša zahraničná politika konzistentne vychádza z členstva v EÚ a NATO," povedal Kubiš novinárom.

Ficova návšteva Líbye bude mať najmä hospodársky rozmer, povedal minister, ktorý bude Fica v Tripolise sprevádzať. Okrem budovania obchodných kontaktov má Slovensko podľa Kubiša záujem aj na splatení líbyjského dlhu Slovensku, ktorý sa vraj pohybuje v desiatkach miliónoch dolárov.

Slovensko počas návštevy Líbye podľa Kubiša otvorí aj otázku ľudských práv. "Aj do materiálov pána premiéra zakladáme otázky osudu bulharských sestričiek," povedal Kubiš. Päť bulharských zdravotných sestier a jedného palestínskeho lekára odsúdili v Líbyi na smrť za to, že údajne úmyselne infikovali deti vírusom HIV. Európska únia voči rozsudku protestovala.

Účasť Fica na recepcii kubánskej ambasády pri príležitosti výročia komunistickej revolúcie na Kube dnes Kubiš nekomentoval. Povedal len, že o Ficovom pláne navštíviť ambasádu vedel a dal mu aj k tomu stanovisko. Neprezradil však aké.

Ficovu návštevu ešte pred Kubišovou tlačovou konferenciou kritizovala aj mimovládna organizácia Pontis, ktorá podporuje opozíciu a disidentov v Bielorusku či na Kube. "Sme znepokojení krokom predsedu vlády, pretože nevieme či šlo o diplomatické faux pas alebo o signál zmeny orientácie slovenskej zahraničnej politiky k nedemokratickým režimom," uvádza sa v tlačovej správe Pontisu. Podľa organizácie je prekvapujúce, že Fico bol na kubánskej ambasáde, hoci viacerí poprední predstavitelia jeho Smeru-SD vrátane ministra vnútra Roberta Kaliňáka podporujú kubánskych politických väzňov prostredníctvom programu takzvanej adopcie.

Podľa Kubiša sa zatiaľ nevie, či Fico navštívi aj juhoamerickú Venezuelu kontroverzného prezidenta Huga Cháveza. "Nemám informácie, že premiér ide do Venezuely," povedal Kubiš. Dodal, že premiérova cesta do Južnej Ameriky sa pripravuje, a minister dal aj odporučenia, ktoré krajiny je dobré navštíviť a ktoré nie. Kubiš však opäť nepovedal, či Ficovi odporúčal cestovať aj do Venezuely, ktorej prezident je známy sympatiami voči komunistickému režimu na Kube.

Medzi prioritami slovenskej zahraničnej politiky bude podľa Kubiša naďalej otázka štatútu srbskej provincie Kosovo či plánovaný vstup Slovenska do schengenského systému voľného pohybu osôb. Kubiš okrem toho chystá na ministerstve zahraničných vecí aj audit či obmenu ďalších asi dvoch desiatok veľvyslancov, ktorí už vedú ambasády viac ako tri roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu