Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Nových ústavných sudcov vraj čaká nával práce

BRATISLAVA - Nových ústavných sudcov čaká po ich vymenovaní nával práce. Novinárom to dnes povedal odchádzajúci podpredseda súdu Eduard Bárány.

Aj keď by prezident Ivan Gašparovič nových sudcov vymenoval už začiatkom februára, podľa Bárányho hrozí, že sa zvýši počet nevybavených vecí. Od budúceho týždňa bude totiž na Ústavnom súde neobsadených deväť z trinástich sudcovských stoličiek.

"Bude to znamenať nárast nevybavených vecí, s ktorými budú konfrontovaní noví kolegovia," povedal Bárány. Každý z nových sudcov podľa neho zdedí asi stovku prípadov. "Nie som si istý, či sa tento balík nezačne do budúcnosti nabaľovať," dodal. Noví sudcovia pred siedmimi rokmi prevzali podľa Bárányho iba okolo desať nedokončených prípadov, a mali tak vraj lepšie podmienky zaučiť sa v novej práci.

Ústavných sudcov vymenováva prezident zo zoznamu kandidátov, ktorý mu predloží parlament. Ten musí zvoliť dvojnásobok kandidátov, ako je počet neobsadených miest. Z 18 kandidátov bude posledného voliť parlament už na prelome tohto mesiaca. Ak ho parlament zvolí, prezident podľa Bárányho nových sudcov vymenuje krátko potom. "Doteraz všetky výroky ústavných činiteľov naznačujú, že je snaha o čo najskoršie doplnenie Ústavného súdu," povedal Bárány.

Ak parlament predloží Gašparovičovi kompletný zoznam kandidátov, prezident podľa svojho hovorcu Mareka Trubača nebude rozhodnutie dlho odkladať. "Pán prezident si uvedomuje zodpovednosť za to, že Ústavný súd by mal byť funkčný," povedal ČTK Trubač.

Koaličným nominantom na posledného kandidáta na ústavného sudcu je Tibor Šafárik, ktorý v minulosti ako ústavný sudca rozhodol napríklad v prospech amnestií premiéra Vladimíra Mečiara v prípade údajného únosu syna exprezidenta Michala Kováča. Medzi už zvolenými kandidátmi je okrem iných súčasný minister spravodlivosti Štefan Harabin, ale aj doterajší sudcovia Ústavného súdu Lajos Mészáros a Ľudmila Gajdošíková.

Od budúceho týždňa bude Ústavný súd dočasne viesť sudca Juraj Horváth. Súd bude mať až do vymenovania nových sudcov iba jeden štvorčlenný senát.

Práve dlhodobo nekompletné zloženie súdu zdržuje jeho rozhodovanie v kontroverzných veciach, ako sú napríklad potraty, či zákon o preukazovaní pôvodu majetku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu