Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európu prekvapil saharský piesok: Vyskytol sa aj na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tvnoviny.sk)

PRAHA - Včera dopoludnia padal na niekoľkých miestach ČR a Slovenska spolu s dažďom jemný piesok zo Sahary, na autách a cestách potom zostal červenožltý poprašok. Povedal to hovorca Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák s tým, že ovzdušie sa tým ale nezhoršilo. Podobný úkaz je vzácny, vyskytuje sa vraj napríklad raz za desať rokov.

"U nás bol tento zaujímavý jav pozorovaný dnes medzi 07:00 a 12:00 hodinou v Hradci Králové, Čáslavi, Kutnej Hore. Koncentrácia polietavého prachu zostávajú v normále, žiadne nebezpečenstvo. Prach padal aj v Taliansku, Francúzsku, Slovinsku a Slovensku" uviedol Dvořák . Po zaschnutí kvapiek zostal na povrchoch prachový povlak, ľudia volali na hydrometeorologický ústav, čo sa deje. V alpských oblastiach vraj zostal po nálete jemného piesku žltohnedý sneh.

Podľa meteorológa Dušana Čičmany z pobočky ČHMÚ v Hradci Králové priniesol saharský prach nad stredné Čechy a hradecký kraj juhozápadné prúdenie. "Ak by toto prúdenie trvalo ďalej, mohol by sa tento úkaz objaviť aj v nasledujúcich dňoch," povedal.

Prach podobný peľu ľudia registrovali hlavne na kapotách áut, parapetách a iných hladkých vonkajších predmetoch. Najsilnejšie bola saharským prachom podľa neho zasiahnutá oblasť od Kolína cez Kutnú Horu až k Čáslavi. Vo stotisícovom Hradci Králové bol spád veľmi slabý.

Prach zo Sahary dnes zaznamenali aj na vojenskej leteckej základni v Čáslavi, kde pôsobia nadzvukové gripeny. "Na leteckú prevádzku to nemalo žiadny vplyv," povedal hovorca základne Tomáš Maruščák.

Úkaz vzniká tak, že veľmi jemný prach zo Sahary sa prúdením dostane napríklad do piatich kilometrov nad zem, kde sa vďaka svojej minimálnej váhe udrží spolu s oblakmi. Potom sa v atmosfére dostane do iných častí sveta, kde spadne treba spolu so zrážkami. Práve vďaka tomu, že piesok spadol s dažďovými kvapkami, nezhoršili sa koncentrácie polietavého prachu v ovzduší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu