Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

KDH navrhlo, aby otcovia po narodení dieťaťa dostali týždeň voľna

BRATISLAVA - Opozičné Kresťanskodemokratické (KDH) navrhlo, aby otcovia pri narodení dieťaťa mohli čerpať týždeň mimoriadnej dovolenky.

Toto voľno by sa im nezapočítavalo do riadnej dovolenky, povedal dnes novinárom podpredseda KDH Július Brocka. Dodal, že návrh príslušnej zmeny zákona už predložil do parlamentu. Zástupcovia zamestnávateľov, oslovení ČTK, však s touto iniciatívou nesúhlasia.

"Narodenie dieťaťa znamená pre rodinu zvýšenú záťaž," odôvodnil Brocka svoj návrh. Matkám by mal so starostlivosťou o novorodenca pomáhať predovšetkým otec, dodal. Matky majú zo zákona nárok na materskú dovolenku.

Zatiaľ nie je jasné, či návrh KDH získa v parlamente dostatočnú podporu. Koalícia má v Národnej rade spoľahlivú väčšinu.

So zmenou pravidiel však nesúhlasia niektorí zamestnávatelia. "Nie je to dobrý krok," povedal ČTK tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Pre firmy by týždeň dovolenky pre otcov navyše podľa odhadov Brocku znamenal zvýšenie nákladov asi o 170 miliónov Sk za rok.
Ročne sa na Slovensku narodí asi 55.000 detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu