Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bezpečný návrat domov: Pozor na riziká pri odchode z diskoték!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Projekt Bezpečný návrat domov si dal za cieľ informovať mládež o rizikách, ktoré im hrozia pri návrate zo zábavy či diskotéky v prípade, že si sadnú za volant.

Jeho autorom je Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave povedala Viktória Jakubková z Odboru podpory zdravia ÚVZ SR, ide o situácie, keď si mladí ľudia sadnú pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok za volant a hrozí riziko, že spôsobia nehodu.

„Pripravili sme preto zdravotno-osvetový plagát, ktorý bude o rizikách informovať,“ poznamenala Jakubková. V druhom polroku školského roku 2013/2014 bude plagát distribuovaný na všetky stredné školy a gymnáziá spolu s listom pre riaditeľa a metodickým postupom. ÚVZ SR školám odporúča, aby sa touto témou zaoberali na hodinách etiky či na triednických hodinách. Plagáty by mali byť vyvesené na školách, aby ich mala mládež na očiach. „Podľa mňa by mala byť na školách do vzdelávania zaradená aj dopravná výchova, pretože mladí ľudia nepociťujú zodpovednosť,“ povedal riaditeľ Odboru dopravnej polície Prezídia SR Ján Ignaták. 

Ako informovala Viktória Jakubková, mládež je veľmi riziková skupina v súvislosti s dopravnými nehodami. Cieľovou skupinou projektu Bezpečný návrat domov je mládež vo veku od 15 do 19 rokov. Mladí ľudia si práve v tomto veku budujú svoje životné návyky, vymykajú sa spod kontroly rodičov, hľadajú si vzory a napodobňujú svojich rovesníkov.

„Myšlienku projektu budú podporovať aj rôzne besedy,“ doplnila. Ak deťom podľa Ignatáka chýba výchova doma, informácie, ako sa správať, by im mala dať škola. „Ide o to, aby vedeli, že nesú zodpovednosť za svoje konanie, za seba, ale aj za ostatných,“ uviedol. 

Snahou a prioritou verejného zdravotníctva je podľa zástupkyne hlavného hygienika SR Jany Hamade ochrana a podpora detí a mládeže. „Existuje mnoho faktorov, ktoré na ich zdravie vplývajú, pričom zdravie až 60 percent detí ovplyvňuje ich životný štýl, ktorý v sebe nesie rizikové faktory a prvky,“ uviedla. Tvárou projektu sa stala speváčka Celeste Buckingham, ktorá podľa autora projektu pozitívne vplýva svojou hudbou, ale aj zdravým životným štýlom na slovenskú mládež.

Spoluprácu som prijala preto, že mladí ľudia často nevidia budúcnosť a žijú len pre dnešok,“ povedala speváčka. Ako dodala, chce, aby jej kamaráti, ale aj ľudia, ktorých nepozná, vedeli, že nie je všetko len o dnešku, ale aj o tom, aby prežili zajtrajšok, ďalší deň a celú budúcnosť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu