Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel Vasil Biľak (†96)

Vasil Biľak Zobraziť galériu (6)
Vasil Biľak (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bývalý vysoký komunistický politik Vasil Biľak dnes nadránom zomrel. Agentúre SITA to potvrdil jeho zať a bývalý predseda KSS Jozef Ševc s tým, že V. Biľak umrel vo svojom dome v Bratislave. Podľa našich informácii nahlásila rodina úmrtie o 3:20 v noci. Po príchode na miesto potvrdili záchranári smrť. Nepokúšali sa ani o oživovanie. Pohreb bude v utorok 11.2 o 14:30 v bratislavskom krematóriu.

Takto sa začala vlastizrada, na ktorej sa podieľal aj Vasil Biľak. Pozývací list do rúk vtedajšieho sovietskeho vodcu Leonida Iľjiča Brežneva podpísala pätica československých politikov. Priznali sa mu v ňom, že nezvládajú situáciu v krajine, tvrdia, že médiá sú v rukách pravicových síl. "Vedenie strany už nie je ďalej schopné sa úspešne brániť pred útokmi proti socializmu. Nie je schopné organizovať proti pravicovým silám ani ideologický, ani politický odpor. Samotná existencia socializmu v našej zemi je ohrozená. Pravicové sily vytvorili priaznivé podmienky pre kontrarevolučný prevrat," píše sa v liste. Jeho signatári požiadali Brežneva o poskytnutie podpory a pomoci všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícií. Na texte pozývacieho listu sa zrejme vopred dohodli s Brežnevom, ktorý ho potreboval, aby pred medzinárodným spoločenstvom obhájil vpád do Československa. Wikipedia tvrdí, že Brežnev dostal list do vlastný rúk v bratislavskom hoteli Sorea. Historik Ivan Laluha svojho času tvrdil, že Brežnev list prevzal na WC. Existencia listu bola tajná, objavili ho v ruskom archíve až v roku 1992.

Trestné stíhanie bývalého slovenského komunistického pohlavára Biľaka v kauze vlastizrady sa začalo v roku 2005 a prerušené bolo 21. februára 2011 z dôvodu, že nemožno pre neprítomnosť svedkov vec náležite objasniť.

Komunistický politik, exponent normalizačného obdobia  sa narodil 11. augusta 1917 v Krajnej Bystrej v okrese Svidník. Povolaním bol krajčír. V rokoch 1955-68 a 1969-71 bol členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS), v rokoch 1954-89 členom ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ), v rokoch 1962-68 tajomník a od januára do augusta 1968 prvý tajomník ÚV KSS, od apríla 1968 do decembra 1988 člen predsedníctva ÚV KSČ. 

 

                                 

Zomrel komunistický papaláš Vasiľ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vasil Biľak bol od novembra 1968 do decembra 1988 tajomníkom ÚV KSČ a mal rozhodujúci vplyv v zahraničnej politike a ideologickej sfére. V rokoch 1960-89 bol poslancom Národného, potom Federálneho zhromaždenia.

Retro fotky zo socializmu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČTK, TASR, SITA)

Retro fotky zo socializmu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČTK, TASR, SITA)

 

V roku 1968 bol jedným z vedúcich predstaviteľov konzervatívnych síl v KSČ, podporoval sovietsku intervenciu v auguste ´68 a mal podiel na likvidácii obrodného procesu, tzv. Pražskej jari. Bol jedným zo signatárov tzv. pozývacieho listu vojsk Varšavskej zmluvy. V decembri 1989 ho z KSČ vylúčili. 

Zomrel komunistický papaláš Vasiľ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu