Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel Jozef Hübel

Jozef Hübel
Jozef Hübel (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vo veku 82 rokov zomrel v utorok (4.2.) po dlhej a ťažkej chorobe Ing. Jozef Hübel, bývalý poslanec Slovenskej národnej rady (SNR) v rokoch 1990-1992 za VPN a neskôr za ODÚ-VPN. Informovala rodina zosnulého.

Narodil sa 13. novembra 1931 v Oravskej Lesnej v rodine učiteľa. Po maturite na gymnáziu v Žiline nastúpil do podniku Drevina. Neskôr sa odsťahoval do Spišskej Novej Vsi a prakticky po celý svoj profesijný život pracoval na podnikovom riaditeľstve Železorudné bane, š.p., po absolvovaní Vysokej školy ekonomickej v Bratislave ako ekonóm.

V roku 1968 po ročnom členstve v KSČ, kam vstúpil na podporu politiky Alexandra Dubčeka, ho vylúčili zo strany a pre jeho postoje zaradili medzi tzv. pravicových oportunistov a nepriateľov režimu. Vyše 20 rokov nemohol preto z ideologických dôvodov vykonávať prácu zodpovedajúcu svojmu vzdelaniu a schopnostiam.

Po Novembri '89 ho rehabilitovali, bol jedným z iniciátorov vzniku a založenia VPN v Spišskej Novej Vsi a v roku 1990 bol zvolený za poslanca Slovenskej národnej rady za VPN. V SNR pracoval vo Výbore pre životné prostredie, kde inicioval viacero zákonov súvisiacich so skvalitnením životného prostredia.

Neskôr sa angažoval ako poslanec v Mestskom zastupiteľstve v Spišskej Novej Vsi. Okrem toho po Novembri '89 pôsobil niekoľko rokov ako spolupracovník Rádia Slobodná Európa z regiónu Spiša.

Posledná rozlúčka so zosnulým Jozefom Hübelom bude 10. februára 2014 o 14.00 hodine v Dome smútku v Spišskej Novej Vsi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu