Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci Smeru dávajú ruky preč od Paškovej cenzúry: O ničom nevieme, je to jeho vec!

Predseda parlamentu Pavol Paška
Predseda parlamentu Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady Pavol Paška dnes otvoril rokovanie schôdze parlamentu. Na prvé zasadnutie zákonodarného zboru v novom roku sme sa vybrali opýtať poslancov Smeru, či vedia, čo chystá na novinárov ich kolega Pavol Paška. Reakcie viacerých z nich boli vyhýbavé a nikto z oslovených nevedel alebo nechcel komentovať chystané zmeny.

Predseda parlamentu chce v najbližších dňoch obmedziť pohyb a počet novinárov v parlamente. Tento návrh vyvolal búrku nevôle v médiách ako aj u opozičných poslancov. Doteraz sme však nepočuli názor kolegov a poslancov zo Smeru. V parlamente dnes nikto z nich nechýbal, tak sme sa vybrali vypočuť si ich názor na celú spornú vec.

Prvú sme stretli poslankyňu Smeru Svetlanu Pavlovičovú. "Ja očakávam teda, že to čo vlastne bude. V každom prípade, robí to kancelária Národnej rady. Rešpektujem ako pripravia svoje bezpečnostné predpisy a požiadavky. Ja som sa s týmto už stretla. Bola som vo viacerých inštitúciách, kde skutočne keď niekto príde dnu, nahlási sa na vrátnici a ide v doprovode do konkrétnej kancelárie. Fungujú takto aj ministerstvá. Ale skutočne neviem, čo konkrétne pripraví Národná rada," povedala Pavlovičová.

Kolegyňa Viera Šedivcová mala veľmi naponáhlo, ale stihla nám odkázať svoj postoj. "Nechcem sa k tomu vyjadrovať, ponáhľam sa."

Richard Raši nemá podľa vlastných slov problém s novinármi, no zažil už jednu nepríjemnú vec. "Je to vec kancelárie Národnej rady. Ja osobne nemám problém s novinármi. Zažili sme situáciu, keď novinárka s mikrofónom nepríjemne naháňala poslancov. S Topkami nemám problém, vy ste v pohode," pochválil sa primátor Košíc.

Predseda Výboru pre financie a rozpočet Daniel Duchoň takisto nebol zhovorčivý. "Môj postoj je k tomu taký, že toto  sú opatrenia, ktoré rieši kancelária Národnej rady." Na otázku prečo sa zavádzajú nové zmeny a aký budú mať podľa neho dopad, nechcel odpovedať. "Má to na starosti kancelária Národnej rady. Naozaj, ja sa k tomu nebudem vyjadrovať," v krátkosti odvetil.

Poslanec Milan Panáček bol zhovorčivejší, ale ani on nevie, aké zmeny pre novinárov majú nastať. "Počul som o tom zatiaľ nie dosť presné informácie a preto neviem na to reagovať. Ťažko na to zaujmem stanovisko. Nepoznám podrobnosti ešte, dnes sa len schôdza začala, tak očakávame, že v priebehu niekoľkých dní sa to upresní. Určite veci si treba ujasniť a zaviesť pravidlá."

Aj Panáček si myslí, že nemá problémy s novinármi. "Ja si všeobecne myslím, že nemám s novinármi problémy," dodal na záver.

Otázkou zostáva, kto má potom s novinármi problém. Ani samotní poslanci nevedia, na čo sa chystajú nové zmeny. Podľa našich informácií, zmeny majú byť odôvodnené vysokým počtom akreditovaných novinárov v Národnej rade. Za minulý rok ich bolo celkovo 280 a toto chce vedenie parlamentu obmedziť, aby náhodou nedošlo k problémom s evakuáciou pri krízových situáciách.

Presné znenie podmienok príde do parlamentu v najbližších dňoch. Opozícia sa chystá proti tomu bojovať a už teraz avizuje, že návrh z dielne predsedu parlamentu Pavla Pašku nás vráti do obdobia totality.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu