Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Porovnali sme platy úradníkov za Kotlebu a Maňku: Výsledok je prekvapivý!

Novozvolený župan Marian Kotleba
Novozvolený župan Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Po zverejnení platov najbližších spolupracovníkov Mariana Kotlebu v banskobystrickom kraji sa zdvihla vlna diskusie. Jeho ľudia obsadili bez výberového konania miesta kľúčové pozície a preto sme zisťovali výšku ich platov. Teraz nás zaujímalo, či platy za predchodcu Vladimíra Maňku boli také isté alebo došlo ku zmenám. Od banskobystrického úradu sme si vypýtali informácie o platových podmienkach troch funkcií v čase, keď úradu šéfoval Maňka. K zmene výšky platov nakoniec predsa len došlo.

Kroky nového župana Mariana Kotlebu sú pod drobnohľadom médií a verejnosti. Už na inaugurácii zaujal ochrankou vo farbách strany Ľudovej strany naše Slovensko, ktorá odmietla do sály pustiť každého návštevníka. Potom bez váhania dosadil do úradu svojich blízkych ľudí. Zistili sme platy troch dobre vysokých miest na banskobystrickom úrade za súčasného a minulého župana.

Platy úradníkov za Vladimíra Maňku:

  • Riaditeľ Úradu BBSK:  2 254 €
  • Riaditeľ Kancelárie predsedu BBSK:  2 562,50 €
  • Riaditeľ oddelenia styku s verejnosťou a protokolu:  1 250 €

Platy úradníkov za Mariana Kotlebu:

  • Riaditeľ Úradu BBSK: 2 225 €
  • Riaditeľ kancelárie župana: 2 200 € (ktorá bude úmerne krátená pracovnému úväzku 50%)
  • Riaditeľ oddelenia pre styk s verejnosťou a protokolu: 1 125 €

Vyššie celkové náklady na zmienené funkcie boli za Vladimíra Maňku, čo môže byť pre mnohých ľudí prekvapivé. Zástancovia europoslanca Maňku môžu argumentovať, že v princípe ide o také isté sumy.

Novou vedúcou kancelárie župana je Jana Štrangfeldová. Pôsobí aj ako odborná asistentka na Univerzite Mateja Bela a venovať sa má okruhom tém o zdravotníckej ekonomike. Ďalšími dvomi novými spolupracovníkmi na Úrade Banskobystrického kraja sú Martin Beluský a Miroslav Belička. Obidvaja sú dlhoročnými známymi Mariana Kotlebu. Beluský má podľa domovskej stránky pôsobiť ako predseda ĽSNS. Miroslava Belička, podnikateľ, ktorý stojí za Kotlebom je známy z viacerých verejných akcií, kde stojí vždy po boku kontroverzného župana.

Vyzerá to, že Kotleba sa rozhodol od podlahy kontrolovať župné verejné financie. Navyše banskobystrický župan podáva jedno trestné oznámenie za druhým. Najprv sa mu nepáčili podozrivé skartácie dokumentov a zmlúv, teraz sa mu nepáči hospodárenie s technikou a materiálmi. Podľa neho malo prísť ku škode až 1,7 milióna eur. Maňka tieto tvrdenia odmieta a myslí si, že podozrenie je neopodstatnené. Tak či tak, nové odhalenia výšky platov vyvolajú veľkú diskusiu ohľadom hospodárenia banskobystrickej župy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu