Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci vylepšili propagačné VIDEO Bruselu: Pravda o tom, kto nám kradne z koláča!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Európska únia považuje daňové úniky a podvody za obrovský problém. Práve proti tomu sa rozhodla bojovať propagačným videom, v ktorom zdôrazňuje, že takýmto spôsobom prichádza EÚ až o pätinu peňazí. Slovenskí ekonómovia z inštitútu INESS toto video zobrali po svojom a dôvod chýbajúcich peňazí vidia inde – vo vysokých daniach a odvodoch.

Európska komisia ešte minulý rok zverejnila video s názvom "chýbajúca časť", v ktorom poukazuje na škodlivosť daňových únikov a podvodov. V klipe vystupuje dievčatko na oslave, kde jej prinesú tortu, ktorej chýba pätina. Nasleduje smutný chlapík, ktorému chýba pätina kolesa. Chýba taktiež pätina z mosta, po ktorom sa nedá chodiť, školskej tabule, po ktorej sa nedá písať a nakoniec chýba aj pätina mesiaca, z čoho sú ľudia rozčarovaní.

Komisia chce týmto spôsobom upozorniť na veľký problém. "Tento krátky klip ukazuje ako daňové úniky a podvody ovplyvňujú naše životy a spoločenstvo. Jedna pätina verejných peňazí v Európe sa stráca vďaka daňovým podvodom a únikom."

Analytici z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz to však parodujú a namiesto daňových únikov poukazujú na vysoké dane a odvody. "Európskej únii vraj chýbajú peniaze, lebo ľudia sa vyhýbajú plateniu daní. My ale vidíme aj to, koľko peňazí chýba ľuďom," napísali o videu na Facebooku.

Prerobené video zobrazuje DPH vo výške 20%, dane na benzín vo výške 53%, daňovo-odvodové zaťaženie práce 43% a príplatky k cene za elektrinu 28%. Výška daní a odvodov je podľa nich väčší problém, z ktorého následne pramenia daňové úniky a podvody.

"Každý deň končí polovica vášho príjmu v štátnej pokladnici. Sú to vaše peniaze. Snažíme sa, aby vám ostalo viac,“ dodávajú na záver videa.

Tu je video Európskej komisie, ktorá považuje za problém daňové úniky a podvody

Tu je prerobené video INESS, ktorý považuje za problém vysoké dane a odvody

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu