Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na železniciach sa minulý týždeň stali dve nehody, jeden muž zomrel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na železniciach sa minulý týždeň stali dve nehody, pri ktorých vyhasol jeden ľudský život, jedna žena sa ťažko zranila. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc SR (ŽSR) Martina Pavliková.

Vlak zrazil muža asi 63-ročného muža medzi Čoltovom a Tornaľou. Ďalšia nehoda sa stala medzi Kozárovcami a Veľkými Kozmálovcami. Auto narazilo do vlaku, ktorý prechádzal cez priecestie vo výstražnom stave. Pri nehode sa ťažko zranila spolujazdkyňa.

"Za uplynulý týždeň došlo k jednej zrážke na železničnom priecestí a v dvoch prípadoch vodiči áut poškodili rahná na zabezpečovacom zariadení železničných priecestí," povedala hovorkyňa.

Minulý týždeň našli policajti na železničnej stanici v Žiline pri toaletách mŕtvolu muža. "Pravdepodobne išlo o bezdomovca, ktorý zomrel bez cudzieho zavinenia," spresnila Pavliková. V blízkosti železničnej stanice Tvrdošovce sa podarilo zabrániť samovražde muža.

Bilancia nehôd na železničných priecestiach za rok 2013 je priaznivejšia než v roku 2012. ŽSR vlani zaznamenali celkovo 46 nehôd, čo je o štyri menej ako v roku 2012. Zahynulo pri nich 10 osôb, teda o 11 menej ako v roku 2012 a 12 sa ťažko zranilo. "Všetky tragické nehody na železničných priecestiach sa stali z viny účastníkov cestnej premávky, ktorí nerešpektovali zákon o premávke na pozemných komunikáciách, pred priecestím nezastali a nepresvedčili sa o bezpečnom prejazde cez priecestie, išli na červenú alebo dokonca cez zatvorené závory," vysvetlila hovorkyňa.

Železničných priecestí je k novému roku 2149, z toho 1088 zabezpečených a 1061 nezabezpečených. Za posledných desať rokov sa ich počet znížil o 330, podľa Pavlikovej majú ŽSR záujem v tomto trende pokračovať.

Železnice naďalej zaznamenávajú zvýšený počet krádeží a úmyselného poškodenia železničnej infraštruktúry, ktoré môžu podľa hovorkyne vážne narušiť bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy.

"Za uplynulý týždeň sme zaznamenali až 15 prípadov, predovšetkým krádeží prepojok, transformátorov, káblov. Hoci ŽSR robia pravidelné prehliadky tratí, na elimináciu trestnej činnosti je potrebná všímavosť verejnosti a pomoc pri odhaľovaní páchateľov," povedala Pavliková.

Pripomenula, že zberne surovín by nemali takéto predmety vykupovať, keďže je ľahko identifikovateľné, že ide o súčasti zo železnice, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou ukradnuté. ŽSR vyzývajú ľudí, aby si všímali náznaky nelegálnej činnosti, zdržiavanie sa nepovolaných osôb v blízkosti železníc, a aby v takýchto prípadoch kontaktovali políciu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu