Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podozrivé zmluvy v STV preveria po audítoroch aj právnici

Riaditeľ STV Radim Hreha
Riaditeľ STV Radim Hreha

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Radim Hreha dnes informoval Radu STV o ďalších krokoch v súvislosti s forenzným vyšetrovaním vybraných zmlúv medzi STV a jej dcérskymi spoločnosťami.

Zo zistení audítorskej spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PWC) Slovensko, ktorá začala audit niekoľkých desiatok neštandardných zmlúv v septembri a dnes rade predložila jeho závery, vyplýva viacero formálnych, vecných aj právnych pochybení. To, či nimi bol porušený zákon, však musia posúdiť právnici.

Ako pre médiá uviedol podpredseda Rady STV Peter Malec, generálny riaditeľ si vytypuje oblasti, v ktorých forenzný audit určil, že došlo k niečomu, čo by mohlo naznačovať porušenie zákona a tam pôjde hĺbkovo. Prvé výsledky by mohli byť podľa Maleca známe v lete. Je to však záležitosť, ktorá potrebuje čas, upozornil podpredseda Rady STV.

Hreha chce najprv vybrať ľudí, ktorí zhromaždia podklady. Na ich základe situáciu vyhodnotí a predloží podklady advokátskej kancelárii, ktorá odporučí ako ďalej postupovať a prípadne povie, či bol porušený zákon.

Bez ohľadu na prešetrovanie zmlúv považuje Hreha za nevyhnutný aj audit v dcérskych spoločnostiach STV. "Trošku" im nedôveruje, lebo ich Rada STV nemôže priamo kontrolovať. V budúcnosti plánuje ich zrušenie a ich činnosť, pravdepodobne s výnimkou predaja reklamy, by od 1. januára 2008 prešla do štruktúry STV. Priamo chce mať na starosti nielen komunikáciu s verejnosťou, ale i personálny útvar, právny útvar, kontrolu. Hreha upozornil, že STV bude musieť personálne doplniť kontrolný útvar, kde je len jeden zamestnanec.

V súvislosti s odporúčaním audítorov a Dozornej komisie STV chce venovať čo najviac pozornosti kauze so štúdiom Beta. Hreha pre médiá uviedol, že Ústavný súd SR už prijal sťažnosť STV. Pokiaľ sa dokáže, že STV nevypovedala obchodné zmluvy so štúdiom Beta právoplatne a príde na rad odškodnenie, bude sa snažiť zreálniť jeho výšku. Hreha predpokladá, že by išlo o nižšiu sumu ako žiadajú majitelia štúdia Beta a rád by sa v tomto prípade dohodol mimosúdne. Majitelia štúdia Beta vyčíslili náhradu do približne 790 miliónov korún.

Radim Hreha tiež radu informoval, že nesúhlasí s medializovaným zámerom zriadiť nový štátny úradu na výber koncesií za verejnoprávny rozhlas a televíziu. Podľa informácií z médií by mal úrad podliehať priamo ministrovi kultúry. Jeho rozpočet by mali hradiť SRo a STV, ktoré by však naň nemali dosah. Hreha verí, že sa mu podarí obhajovať záujmy STV v procese tvorby nových pravidiel výberu koncesií čo najlepšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu