Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počasie láme teplotné rekordy: Príde konečne biela zima?!

Vo Zvolene rozkvitli púpavy. Zobraziť galériu (3)
Vo Zvolene rozkvitli púpavy. (Zdroj: fb, tip)

BRATISLAVA - Súčasné neobvyklé teploty na Slovensku neprajú najmä milovníkom zimných športov, a na druhej strane to vyzerá, ako keby záhradkári mohli začať rovno s jarnými prácami. Na viacerých miestach našej krajiny už totiž rozkvitli napríklad púpavy či zlatý dážď. Odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu sme sa spýtali, aký bude nasledujúci vývoj počasia a či sa konečne dočkáme aj bielej nádielky.

To, že momentálne teploty sú vysoko nad normálom, potvrdila aj Dagmar Krišková z Odboru predpovedí a výstrah SHMÚ.

"V Piešťanoch bolo 6.1.2014 denné maximum teploty 11,7 st Celzia a bol prekonaný rekord z roku 1975 s hodnotou 10,6 st," uviedla Krišková a dodala, že v Nitre v pondelok napríklad namerali 11,6 stupňa, čím bol prekonaný rekord pre 6. január tiež z roku 1975 v hodnote 10,7 stupňa.

Rekord padol napríklad aj v Žiline, kde 11 stupňov prepísalo predchádzajúci rekord z roku 1970 v hodnote 10,6 stupňa Celzia. "V minulosti bolo teplé trojkráľové počasie aj v rokoch napr. 1982,1988 ci 2001," dodala meteorologička.

Vysoké teploty po väčšinu doterajšieho priebehu zimy podmienil u nás dlhotrvajúci prílev teplého vzduchu vo vyšších vrstvách ovzdušia na prednej strane rozsiahlej a neustále sa obnovujúcej oblasti nízkeho tlaku nad severným Atlantikom.

"Tento ráz počasia sa podľa predpovedných materiálov bude len pomaly meniť. Už v priebehu tohto týždňa dôjde k miernemu ochladeniu vo vyšších vrstvách atmosféry nad našou oblasťou, príchod "bielej zimy" aj do nížin je však zatiaľ v nedohľadne," uzavrela pre Topky Krišková.

Takéto púpavy sa včera podarilo nafotiť Vlasťovi vo Zvolene.
Zobraziť galériu (3)
Takéto púpavy sa včera podarilo nafotiť Vlasťovi vo Zvolene.  (Zdroj: fb, tip)

Počasie láme teplotné rekordy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fb, tip)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu