Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vládne stránky vypadli: Priznali technické problémy, sú za nimi hackeri?

Úrad vlády. Zobraziť galériu (4)
Úrad vlády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak ste sa dnes chceli dostať na stránku úradu vlády, máte smolu. Po zadaní adresy do prehliadača vám vyhodí iba hlásenie o tom, že server má príliš dlhú odozvu, a skončili ste. Čo je za tým, sme sa pýtali aj hovorkyne predsedu vlády Beatrice Szabóovej.

Ako Topky upozornili naši čitatelia, dostať sa dnes na stránku úradu vlády, bol a stále aj je problém. Od dopoludňajších hodín je prístup k nej nemožný. Hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková nás informovala o tom, že výpadok bol spôsobený technickými problémami.

Na sociálnych sieťach sa však šíri iná správa, a to, že za výpadkom majú byť hackerské útoky na niektoré servery. V prospech tejto teórie hovoria aj ďalšie výpadky stránok, patriacich napríklad ministerstvu obrany či centrálnemu registru zmlúv.

Z tlačového odboru úrady vlády nám prišla táto doplňujúca odpoveď: "Hlavná stránka Úradu vlády SR je dočasne nefunkčná kvôli neočakávanému technickému problému, ktorý vznikol počas reštartu servera v rámci jeho pravidelnej údržby. Na odstránení problému intenzívne pracujeme. Presný termín obnovenia prevádzky stránky v tomto momente nie je možné určiť."

Ministerstvo obrany reagovalo prostredníctvom hovorkyne Martiny Ballekovej, ktorá pre Topky uviedla, že "vzhľadom na informácie o hackerských útokoch na informačné systémy v rámci Slovenskej republiky, sme sa rozhodli preveriť bezpečnostnú situáciu na všetkých externe prístupných systémoch. Za týmto účelom prebieha technická údržba od 7. januára 2014".

 

Úrad vlády
Zobraziť galériu (4)
Úrad vlády  (Zdroj: vlada.gov.sk)

 

Centrálny register zmlúv
Zobraziť galériu (4)
Centrálny register zmlúv

Ministerstvo obrany
Zobraziť galériu (4)
Ministerstvo obrany

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu