Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Za alkohol za volantom do väzenia

BANSKÁ BYSTRICA - Osem mesiacov nepodmienečne za jazdu pod vplyvom alkoholu a zrazenie chodca vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici 30-ročnému inžinierovi Jánovi Šovčíkovi z obce Hronský Beňadik v okrese Žarnovica.

Šovčík jazdil autom 27. decembra 2005 nadránom na ceste z Hronského Beňadika do Tekovských Nemiec, pričom mal najmenej 1,6 promile alkoholu. Narazil do jedného z trojice chodcov a spôsobil mu zlomeninu spodiny lebečnej a ďalšie zranenia, z ktorých sa muž liečil pol roka a doteraz má následky. Okresný súd v Žiari nad Hronom vymeral Šovčíkovi za to 18 mesiacov väzenia a zakázal mu viesť motorové vozidlo na päť rokov. Šovčík sa odvolal s tým, že chodci išli po pravej a teda nesprávnej strane cesty. Zrazený chodec mu vraj dokonca vošiel do jazdnej dráhy a on skupinku nemohol obísť, pretože oproti išlo iné vozidlo.

Odvolací senát zvážil mieru zavinenia chodcov a Šovčíkovi zmiernil trest na osem mesiacov. Zákaz viesť auto mu skrátil na tri roky. Šovčík požadoval podmienečný trest, ale odvolací súd prihliadol na skutočnosť, že sa k jazde pod vplyvom alkoholu nepriznal. Tvrdil, že koňak vypil až po nehode, čo znalkyňa vyvrátila. V jeho prospech svedčila matka, priateľka a ďalší dvaja ľudia, ale súd ich výpovede považoval za tendenčné. Šovčíka už v roku 2001 odsúdili za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu