Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V katolíckych kostoloch čítali pastiersky list biskupov na sviatok Bohorodičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V katolíckych kostoloch po celom Slovensku kňazi čítali 1. januára pastiersky list biskupov na Slávnosť Bohorodičky Panny Márie. Okrem témy týkajúcej sa rodiny je list venovaný aj pozvaniu veriacich k sláveniu nového tematického roka. Po Roku viery a Roku sv. Cyrila a Metoda bude začínajúci sa rok 2014 na Slovensku Rokom Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský oboznámil s obsahom pastierskeho listu počas slávnostnej novoročnej omše v Katedrále sv. Martina v Bratislave prítomných veriacich aj televíznych divákov RTVS.

"Je to práve 450 rokov odvtedy, ako sa v Šaštíne začala úcta k Sedembolestnej Panne Márii, ktorá je teraz patrónkou Slovenska", píšu biskupi v pastierskom liste. "Začiatkom adventu sme upozornili na ohrozenie rodiny zvonku. Teraz chceme poukázať aj na existujúce ohrozenie rodiny zvnútra, ak by sme sa neusilovali a nevenovali čas a námahu, neprosili Boha o pomoc pri obnovovaní, uzdravovaní, očisťovaní a oživovaní vzťahov v našich rodinách".

Arcibiskup Zvolenský citoval z pastierskeho listu aj smutnú štatistiku, ktorá hovorí, že každý rok sa v našej krajine rozpadne viac ako 11.000 manželstiev. Preto biskupi povzbudzujú ľudí, aby sa usilovali o ozdravenie vnútorných vzťahov v rodinách.

Arcibiskup Zvolenský počas omše v bratislavskej katedrále pripomenul aj významnú udalosť - výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993.

Účastníkom slávnostnej omše a televíznym divákom sa prihovoril aj apoštolský nuncius arcibiskup Mons. Mario Giordana. Zablahoželal občanom Slovenska k štátnemu sviatku SR a odovzdal všetkým pozdravy, blahoželanie i apoštolské požehnanie Svätého otca Františka.

Na novoročnej slávnostnej omši sa zúčastnil prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou a sprievodom, poslanci Národnej rady SR, predstavitelia politického, akademického a kultúrneho života i ďalší hostia. Prítomní boli aj veľvyslanci a ďalší zástupcovia diplomatických misií v SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu