Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novoročné detičky: Prvá bola Dorotka v Košiciach, podarilo sa už aj Trenčínu a Bystrici

Prvé dieťatko roku 2014 je Dorotka Zobraziť galériu (2)
Prvé dieťatko roku 2014 je Dorotka (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Prvým tohtoročným novorodeniatkom v roku 2014 v Košickom kraji je malá Dorotka, ktorá sa jednu minútu po polnoci narodila vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach.

"Bol to spontánny pôrod, dieťatko sa narodilo o 00.01 hodine. Mamička Miroslava Zlacká z obce Kráľovce, okres Košice – okolie je prvorodička, otecko sa volá Marian a dcérke dali meno Dorota,“ uviedla lekárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia FNLP pracovisko Rastislavova Júlia Frívaldská.

Dievčatko sa narodilo zdravé, bez väčších komplikácií, má 3430 gramov a 51 centimetrov. "Dorotka sa narodila hneď po polnoci, čo je určite kuriózne, nestáva sa to bežne. Trošku sme tomu aj pomohli, ale veľa sme pre to nemuseli urobiť, išlo to úplne samo a pekne, nerobili sme žiadne významné zásahy," dodala Frívaldská s tým, že mamička aj dieťatko sú zdravé a cítia sa dobre.

Prvým oficiálnym Košičanom, ktorý prišiel na svet v novom roku 2014 je Miško Mirga, ktorý sa narodil o 1.20 h. vo FNLP na Triede SNP v Košiciach. "Chlapček má 2910 gramov, 49 centimetrov, je zdravý, bol to ukážkový pôrod, mamička Martina Mirgová je druhorodička,“ doplnil lekár gynekologicko-pôrodníckej kliniky FNLP pracovisko Trieda SNP Rastislav Dudič.

 

Novoročným Trenčanom je Matias, uzlíčky šťastia pribudli aj Považskej Bystrici a Myjave

Prvým Trenčanom, ktorý prišiel na svet v roku 2014, je Matias. Narodil sa o 01.43 h 33-ročnej prvorodičke Lenke; pri narodení meral 50 centimetrov a jeho hmotnosť bola 3200 gramov. Informovala o tom pôrodná asistentka z Fakultnej nemocnice v Trenčíne Zuzana Duncová. 

Prvým tohtoročným prírastkom v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici je podľa Eriky Pagáčovej z novorodeneckého oddelenia Považskobystričanka Dianka. Narodila sa mame Zdenke dve minúty po 04.00 h s mierami 51 centimetrov a 3300 gramov.

V Nemocnici s poliklinikou v Myjave si museli na prvého novorodenca roku 2014 počkať až do 06.00 h. Deväť minút po šiestej hodine rannej sa 21-ročnej prvorodičke Irene zo Senice narodila dcérka Klaudia. Merala 50 centimetrov, jej hmotnosť pri narodení bola 3200 gramov. Informovala zdravotná sestra novorodeneckého oddelenia NsP v Myjave Kveta Biloveská.

 

Žilinským bábätkám sa na svet nechce, kraj zachránil Sebastián z Čadce

Prvým novorodencom, ktorý sa v tomto roku narodil v Žilinskom samosprávnom kraji (ZŠK), je Sebastián. Na svet prišiel v Kysuckej nemocnici v Čadci. 

Ako informovala pôrodná asistentka čadčianskej nemocnice Lucia Daníková, Sebastián sa narodil 18 minút po polnoci. Meral 51 centimetrov a jeho hmotnosť bola pri narodení 3700 gramov. Narodil sa ako tretie dieťa 37-ročnej mamičke Márii. 

Novorodencom sa v Žilinskom samosprávnom kraji na svet v roku 2014 akosi nechce: žiadnym prírastkom sa zatiaľ nemôžu pochváliť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline, Univerzitnej nemocnici v Martine, ani v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej. 

Rovnako bez tohtoročného novorodenca boli o deviatej hodine ráno aj Univerzitná nemocnica v Ružomberku a Liptovská nemocnica s poliklinikou Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši.

 

K obyvateľom Banskej Bystice pribudol Paľko

Chlapček, ktorému dali rodičia meno Pavol je prvým tohtoročným novorodencom na Gynekologicko-pôrodnickej klinike SZU Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Na svet prišiel dve hodiny aj desať minút po polnoci.

"Bol to predčasný pôrod v 35. týždni," povedal službukonajúci lekár Peter Palúch. Spontánny pôrod sa zaobišiel bez komplikácií. "Rodička aj chlapček sú v poriadku," dodal gynekológ.

Matkou prvého dieťaťa, ktoré sa narodilo v B. Bystrici je 33-ročná Jana Gašparová z Riečky neďaleko krajského mesta. Pavol je jej tretím dieťaťom. Krátko po narodení vážil 2,55 kilogramu.

 

Bratislavčanka Tatianka na seba nechala čakať

Na prvé dieťa roka 2014 čakala Bratislava takmer tri hodiny. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prišlo na svet v Novom roku ako prvé dievčatko Tatiana, ktoré sa narodilo o 2:43 v Ružinovskej nemocnici. Mamičkou Tatiany je 34-ročnej treťorodička. Dievčatko má 3 300 gramov a 49 centimetrov. Ako informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská, matka aj dieťa sú v poriadku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu