Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčšia zelená plocha v centre Dúbravky je pre park opäť ohrozená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Medializovaná bratislavská pozemková kauza zámeny parčíka na Belopotockého ulici v Starom Meste za pozemky na výstavbu v dúbravskej lokalite Pod záhradami bola opäť na programe dnešného miestneho zastupiteľstva Dúbravky. Na začiatku rokovania ho navrhol poslanec Štefan Füzy s odôvodnením, že o tomto návrhu sa doteraz nerokovalo.

"V Dúbravke som poslancom tretie volebné obdobie a žiadny bod nebol v programe zastupiteľstva sedemkrát, ako táto zámena. Som veľmi prekvapený, že investorovi veľmi záleží na tomto území, aby tu mohol stavať," povedal Andrej Guzy. Za zámenu pozemkov i proti nej sa v búrlivej diskusii vyjadrili viacerí poslanci, a to aj Lucia Toperczerová zo Združenia za vytvorenie parku Pod záhradami.

"Prečo opäť o tom rokujete, keď to bolo uzavreté a primátor mesta Milan Ftáčnik sa vyjadril, že bude hľadať iné územie na zámenu pozemkov. Vy sa dobrovoľne vzdávate veľkej zelenej plochy. Developér zo 14.000 štvorcových metrov chce zachovať park na 5000 m2, čo je malá plocha, my navrhujeme väčší park. Túto transakciu považujem za veľmi podivuhodnú," konštatovala Toperczerová a vyjadrila veľké sklamanie z rozhodnutia poslancov, keďže pri hlasovaní bolo 13 z 25 poslancov za zámenu, čím ju schválili.

V pôvodnom programe zastupiteľstva bol aj poslanecký návrh (Marta Čarnogurská, Zdenka Zaťovičová, Juraj Káčer) na schválenie zmeny funkčného využitia územia v lokalite Pod záhradami, čo je najväčšia zelená plocha v centre Dúbravky. Jeho obsahom je informácia o investičnom zámere Výstavba parku na ulici Pod záhradami, ktorý predložilo toto združenie. Tiež zámer, že na vlastné náklady zabezpečí vypracovanie urbanistickej štúdie na jeho výstavbu.

"Je to nápad, aby Dúbravka mala centrum, ako sa patrí. V územnom pláne je na tomto území povolená maximálna päťpodlažná výstavba. Investor tam navrhuje 140 bytov, čo zohyzdí a znefunkční túto časť," upozornila Čarnogurská. Poslanec Tomáš Vašek navrhol, aby pre zachovanie zelene sa toto územie zastabilizovalo. Ďalší poslanec Peter Klepoch navrhol stavebnú uzáveru, čo pri hlasovaní neprešlo. Rovnakým pomerom hlasov 10 za a 13 proti poslanci neodsúhlasili návrh na zmenu funkčného využitia územia v lokalite Pod záhradami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu