Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lesníci v Tatrách predávajú vianočné stromčeky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Záujemcovia, ktorí by chceli mať vianočný stromček priamo z Tatier, si ich môžu oddnes kúpiť v ochranných obvodoch Štátnych lesov Tatranského národného parku. Keďže tatranskí lesníci sa nezameriavajú na pestovanie vianočných stromčekov, ich počet je obmedzený.

Stromčeky určené na predaj sú výsledkom zásahov v rámci starostlivosti o mladé lesné porasty. Týmito zásahmi lesníci upravujú počet a druhovú štruktúru porastov budúcich lesov národného parku.

„V súčasnosti sa sústreďujeme predovšetkým na dopestovanie stabilných lesných ekosystémov. Ide predovšetkým o zabezpečenie mladých lesných porastov vytvárajúcich predpoklad pre plnenie požadovaných funkcií lesov v najstaršom národnom parku na Slovensku,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian.

Obmedzený počet vianočných stromčekov ponúkajú Štátne lesy zamestnancom, domácim obyvateľom a podnikateľským subjektom. Záujemcovia si môžu vybrať spomedzi približne tristo smrekov, borovíc a jedlí. Ich cena sa pohybuje od 1,60 eura za metrový smrek po 15,80 eura za štvormetrovú jedľu.

Záujemcovia si môžu vybrať smreky na ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso a Tatranská Javorina. Smreky a borovice ponúkajú ochranné obvody Vyšné Hágy a Smokovce. Len na ochrannom obvode v Tatranských Matliaroch si môžu záujemcovia vybrať z ponuky smrekov, borovíc a jedlí.

Štátne lesy TANAP-u aj v tomto roku zabezpečujú na území Tatranského národného parku ochranu mladých lesných porastov pred nelegálnymi výrubmi. V predvianočnom období spoločnosť posilnila hliadky členov Lesnej stráže z radov pracovníkov jednotlivých ochranných obvodov Štátnych lesov TANAP-u. Do dnešného dňa zatiaľ lesníci nezaznamenali ani jeden prípad krádeže vianočného stromčeka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu