Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Naši vojaci dostali od USA autá odolné voči výbuchom mín

MRAP-2
MRAP-2 (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA – Špeciálne americké vojenské autá MRAP-2 (Mines Resistant Ambush Protected), v ktorých posádka bez väčšej ujmy prežije výbuch míny, budú používať slovenskí vojaci už aj na domácej pôde počas svojej prípravy na vyslanie do misie v Afganistane.

Sedem takýchto obrnených ťažkotonážnikov dnes odovzdal americký veľvyslanec Theodore Sedgwick slovenskému rezortu obrany ako súčasť pomoci americkej vlády našej armáde. Autá budú v dlhodobom prenájme. „Boli vyvinuté v Spojených štátoch amerických na to, aby chránil životy vojakov pred výbuchmi nástražných systémov a mín, ako aj pred streľbou,“ poznamenal veľvyslanec Sedgwick.

Autá MRAP v rôznych modifikáciách používajú slovenskí vojaci zo strážnej jednotky, mali ich aj ženisti a členovia pyrotechnického EOD tímu. Sedem áut, ktoré nám Američania poslali na Slovensko, budú používať v martinskom prápore výcviku. „Prípadne ich budeme skúšať, či sú vhodné aj pre naše klimatické podmienky," povedal minister obrany Martin Glváč.

S autami budú trénovať presuny v konvojoch, pretože všetky presuny v medzinárodných operáciách sa uskutočňujú v obrnených vozidlách. Vojaci si precvičia, ako uvoľniť takéto auto, ako z neho dostať zranených a podobne. „Akýkoľvek dril, ktorý urobíme na území Slovenska, zachraňuje zdravie a životy v operáciách,“ poznamenal veliteľ Síl výcviku a podpory Martin Stoklasa.

MRAP-y majú podvozok v tvare písmena V, na ktorom sú nezávisle zavesené nápravy. „Pri výbuchu by blast efect (tlaková vlna) smeroval do strán, čiže nemá priamy účinok na posádku nad ním a znižuje sa účinok výbuchu na toto vozidlo,“ vysvetlil zástupca náčelníka odboru logistiky Generálneho štábu OS SR Jozef Šefčík.

Okrem toho majú tieto autá silnejšie pancierovanie a balistickú ochranu. Vojaci musia byť pripútaní celým „pavúkom“ upínacích bezpečnostných pásov na sedačkách, ktoré nie sú v aute pevne namontované. Sedačky sú tiež upnuté pružnými lanami, takže pri výbuchu by sa dvihli a vrátili späť. Aj kolesá by sa v prípade prestrelenia začali pomocou kompresora dofúkavať.

Celkovo nám vláda USA poskytne pomoc vo výške 20 miliónov dolárov – časť je v peniazoch, časť vo výstroji a výzbroji. Teraz sme dostali prvú várku vojenského materiálu, ktorého hodnota by mala dosiahnuť 7,8 milióna dolárov. Okrem áut slovenskí vojaci dostali aj špeciálne vysielačky.

„Sú špecifické tým, že sme s nimi schopní komunikovať kdekoľvek na zemeguli, lebo majú satelitný prenos. Nezávisí na tom, či s nimi komunikuje v prašnom, alebo hornatom prostredí, alebo v mestskom prostredí,“ vysvetlil veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo. Okrem toho vysielačky prenášajú komunikáciu šifrovane.

Američania nám poskytujú aj antény pre satelitnú komunikáciu a súpravy k rádiostanici. Na budúci rok by mali dodať aj niektoré zbrane (útočné a ostreľovacie pušky, ako aj podvesný granátomet) a balistické prilby s kamerami. Väčšina vecí je pre príslušníkov špeciálnych síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu