Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zajac: Vlakové čaty by nemali kontrolovať pasy pred cestou na Ukrajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vlakové čaty by nemali cestujúcim kontrolovať doklady pred cestou na Ukrajinu. Myslí si to poslanec opozičnej KDH Pavol Zajac. K vládnej novele zákona o dráhach preto predložil v závere prvého rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady (NR) SR pozmeňujúci návrh, ktorým by sa takáto povinnosť pre vlakový personál vyňala zo zákona.

Novelu pripravil rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) a poslanci sa ňou zaoberajú v druhom čítaní. Podľa Zajaca je však v rozpore s kompetenčným zákonom, aby doklady kontrolovali zamestnanci ministerstva dopravy, keď ochranu hraníc zabezpečuje rezort vnútra. "V lietadlách takisto nekontrolujú pasy a doklady letušky," argumentoval Zajac.

Ministerstvo dopravy chce totiž v návrhu novely zaviesť do praxe to, aby železniční dopravcovia pred odchodom vlaku zo slovenskej pohraničnej stanice do štátu, ktorý nie je členom Európskej únie a Schengenského priestoru, skontrolovali, či majú cestujúci doklady potrebné na vstup do tejto krajiny. Opatrenie má podľa rezortu pomôcť napríklad v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

Plénum Národnej rady bude v rokovaní pokračovať v stredu 27. novembra ďalšími doteraz neprerokovanými bodmi. Na poslancov čaká napríklad ešte ďalší návrh z dielne rezortu dopravy o podpore cestovného ruchu či o diaľničnej známke, alebo ďalšie návrhy ministerstva práce a financií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu