Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba zvíťazil, porazil podpredsedu Ficovho Smeru!

Marian Kotleba sa stal županom v Banskobystrickom kraji. Zobraziť galériu (61)
Marian Kotleba sa stal županom v Banskobystrickom kraji.

BRATISLAVA - Voliči v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji dnes svojimi hlasmi rozhodli o tom, kto sa stane ich županom. Druhé kolo krajských volieb sa konalo v sobotu v čase od 7.00 do 22.00 a neoficiálne výsledky sú už známe. Tie oficiálne sa dozvieme v nedeľu.

Zažili ste počas volieb niečo zaujímavé? Podeľte sa s nami o vaše zážitky a dajte nám o nich vedieť na tipy@topky.sk.

Konečné výsledky druhého kola župných volieb si môžete pozrieť v inom článku. Otvorí sa vám po kliknutí na tento link.

00:40 Poznáme výsledky volieb vo všetkých krajoch. Novými županmi budú: Pavol Frešo v Bratislavskom kraji, Milan Belica v Nitrianskom kraji, Tibor Mikuš v Trnavskom kraji, Zdenko Trebuľa v Košickom kraji a Marian Kotleba v Banskobystrickom kraji.

Pavol Frešo vo volebnej centrále.
Zobraziť galériu (61)
Pavol Frešo vo volebnej centrále.  (Zdroj: SITA)

00:40 Novým predsedom Banskobystrického kraja sa stal Marian Kotleba (ĽSNS). V druhom kole krajských volieb dostal od voličov 55,53 percenta (71.397 hlasov). Doterajší šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) kraja skončil so ziskom 44,46 percenta (57.164 hlasov). Volebná účasť dosiahla 24,61 percenta.

00:33 Na výsledky sa čaká už len v Bratislavskom kraji. V Banskobystrickom vyhral Marian Kotleba.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

00:28 Na internete sa objavili prvé vtipy k výsledkom. Téma "Kotleba" bude asi rezonovať dlhšie.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: int)

00:21 Staronovým predsedom Košického kraja sa stal Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK) so ziskom 53,07 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Bauer (KDS) dostal od voličov 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.

00:17 Marian Kotleba vsadil vo voľbách aj na podporu "z hora". Jeho príspevok na Facebooku spred dvoch hodín znie: "A už je to len v jeho rukách."

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: FB)

00:11 Tri kraje majú stále otvorené výsledky. K veľkým zmenám už však nepríde, keďže spočítaných je v nich vyše 98 percent hlasov.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

00:08 Aktuálny predseda Trnavského kraja Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS) obhájil svoj post víťazstvom v druhom kole krajských volieb. Získal v nich 60,26 percenta hlasov. Jeho súper József Berényi (SMK, OKS) dostal od voličov 39,73 percenta. Volebná účasť dosiahla 17,28 percenta.

Tibor Mikuš s manželkou po vyhlásení neoficiálnych výsledkov.
Zobraziť galériu (61)
Tibor Mikuš s manželkou po vyhlásení neoficiálnych výsledkov.  (Zdroj: TASR)

00:01 Sto percent hlasov spočítali už aj v Trnavskom kraji a oslavovať tu môže Tibor Mikuš. V Banskobystrickom kraji zrátali vyše 96 percent hlasov a Marian Kotleba si s prehľadom udržuje náskok. Jeho súperovi by pomohol už len zázrak.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:55 Predseda Nitrianskeho kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) obhájil svoj post. V druhom kole krajských volieb získal 55,61 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) 44,38 percenta. Volebná účasť dosiahla 15,52 percenta.

Milan Belica.
Zobraziť galériu (61)
Milan Belica.  (Zdroj: TASR)

23:50 Prvého župana už poznajú v Nitrianskom kraji, kde práve spočítali 100 percent. Milan Belica vyhral nad Tomášom Galbavým rozdielom približne 10-tisíc hlasov. Najotvorenejší výsledok zostáva v Košickom kraji, kde to má momentálny líder Zdenko Trebuľa stále nahnuté.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:41 V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji sa blížime do cieľa. Spočítaných je tam vyše 90 percent hlasov. V Nitrianskom a Banskobystrickom kraji vyše 70 percent. Marian Kotleba stále vedie nad svojím súperom Vladimírom Maňkom, tentokrát už o11-tisíc hlasov.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:30 Dráma pokračuje v Banskobystrickom aj Košickom kraji. V prvom zrátali vyše 51 percent hlasov, v druhom vyše 65 percent. Potvrdila sa však predpovedaná mizerná účasť voličov. Najmenšia je zatiaľ v Košickom kraji, kde dosiahla iba 11,48 percenta.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:21 V Banskobystrickom kraji zrátaných takmer 34 percent hlasov, Kotleba stále vyhráva. Bratislavský kraj po zrátaní 81 percent hlasov už vie, kto bude jeho županom. Náskok Freša nad Flašíkovou - Beňovou je nezvratný. Zmena však nastala v Košickom kraji, kde si Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer vymenili pozície.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:10 V Nitrianskom a Bratislavskom kraji je uz zrátaných vyše 60 percent hlasov, v Trnavskom vyše 50, V Banskobystrickom čosi nad 25 a Košickom vyše 36 percent.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)

23:01 Kotleba si razí cestu na post župana. Najväčší rozdiel je v Bratislavskom kraji, Frešo poráža Flašíkovú - Beňovú veľmi výrazne.

Priebežné výsledky
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: statistics)

 

22:53 V Banskobystrickom kraji majú zrátaných zatiaľ najmenej, 8,88 percenta hlasov. Marian Kotleba si však stále udržuje náskok pred svojim súperom Vladimírom Maňkom. Vyzývateľ súčasného predsedu Banskobystrického kraja Marián Kotleba dostal od voličov 53,21 percenta hlasov. Líder kraja Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) zaostáva so ziskom 46,78 percenta.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: ŠÚ)

22:42 Okrskové komisie majú zrataných okolo 10 percent hlasov. Väčšie rozdiely medzi kandidátmi sa rysujú v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Predseda Trnavského kraja Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS) podľa priebežných výsledkov získal od voličov 65,93 percenta hlasov. Jeho súper József Berényi (SMK, OKS) zaostáva so ziskom 34,06 percenta hlasov.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: ŠÚ)

22:32 Čísla sa pomaličky zvyšujú.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: ŠÚ)

22:25 Štatistický úrad zverejnil prvé priebežné výsledky.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: ŠÚ)

22:05 Komisie začínajú sčítavať hlasy. Noví predsedovia krajov by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia v nedeľu 24. novembra dopoludnia.

22:00 Druhé kolo volieb do orgánov VÚC sa skončilo. Volebné miestnosti sa uzavreli.

21:56 BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ - dOsiaľ pokojný priebeh dnešných volieb bez problémov a bez ďalších podnetov potvrdila čenka Krajskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Darina Belohorcová. Jediný podnet, ktorý nahlásil komisii občan e-mailom, sa týkal článku na internetovom spravodajskom serveri, ktorý bol dnes pravdepodobne účelovo vydaný v prospech jedného z kandidátov.

21:45 BRATISLAVA - V Starom Meste dnes prišiel odovzdať svoj hlas aj bezdomovec, v Rusovciach sa zase voliči sťažovali, že voľby by mali byť jednokolové. V Záhorskej Bystrici dnes prišiel volič odovzdať svoj hlas len preto, aby nevyhral ten druhý, ktorého nemá rád. Najviac okrskových volebných komisií mali k dispozícii Petržalčania, 102, po jednej mali zase malé mestské časti Devín, Jarovce či Čunovo. Starosta Jaroviec Pavel Škodler pripustil, že ak by mali okrsky dva, ako podľa zákona majú mať, členovia komisie by nemali čo robiť.

21:40 BRATISLAVA - Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského kraja môžu voliči už len niekoľko desiatok minút. Hoci v Bratislave stále niektorí do volebných miestností mieria, hlavné mesto avizuje nízku volebnú účasť.

21:35 BRATISLAVA - "Dnes sme s manželom išli voliť v BAII - Podujnajských Biskupiciach na Biskupickej ul. miestnosť 3. Pozdravili sme dobrý deň, ako sme podávali OP, členka vol. komisie nám začala niečo hovoriť po maďarsky, povedala som jej, že prosím po slovensky, miesto toho aby preložila, čo vlastne hovorila, nepovedala nič a odišla od stola a išla sa baviť s nejakými ľudmi asi rodina... Ostatní členovia komisie keď som povedala "prosím po slovensky" buď sklopili hlavu, alebo sa uškŕňali, ako keby som to chcela v Rajke. PS mám viacerých priateľov "pomaďarčených slovákov", takže nič proti nim, ale toto bolo cez," zdôverila sa nám s prekvapivým zážitkom naša čitateľka.

21:20 BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ - Žiadne podnety či problémy týkajúce sa dnešných volieb nezaznamenala doposiaľ Obvodná volebná komisia v Žarnovici podľa jej predsedu Stanislava Hlavnu. Rovnaká situácia je aj v obvode Žiar nad Hronom. "Voľby sú doteraz bezproblémové a bez podnetov," informoval predseda tamojšej komisie Michal Žurav.

20:50 Do uzavretia volebných miestností zostáva ešte čosi vyše hodiny. V niektorých okrskoch očakávajú iba jednocifernú účasť.

20:04 BRATISLAVA - Volebná miestnosť na ZŠ Jelenia zívala podľa snímok taktiež prázdnotou.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

19:54 GALANTA - Účasť voličov v druhom kole volieb na post predsedu VÚC je v galantskom obvode veľmi slabá. Členovia obvodnej volebnej komisie sa od rána pohybujú po jednotlivých okrskoch a zisťujú, že záujem občanov je menší ako v prvom kole. Povedal to člen Obvodnej volebnej komisie Galanta Atanaz Angelov. "Hlavne mladým sa nechce k urnám. Na druhej strane nás prekvapila disciplinovanosť starších ročníkov. Hlavne dôchodcovia a podaktorí voliči stredného veku prišli vyjadriť svoj názor," uviedol.

19:45 BRATISLAVA - Vo volebnom okrsku 1 v bratislavskej Vrakuni musela krajská volebná komisia prešetrovať podnet na uprednostňovanie jedného z kandidátov na župana. Podľa predsedu komisie Jána Keselého za jednou z hlasovacích plent bolo na vzorovom hlasovacom lístku nesprávne uvedené, že sa krúžkuje prvý kandidát, namiesto jeden kandidát. Chyba bola po oznámení občanom napravená. Omyl však nahral Monike Flašíkovej - Beňovej, ktorá je na lístku napísaná ako prvá.

19:40 BRATISLAVA - Do druhého kola volieb do vyšších územných celkov prichádza odovzdávať svoj hlas ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole, kedy bola účasť približne 20-percentná. Predseda volebnej komisie Bratislavského kraja Ján Keselý sa nazdáva, že dnešnú účasť voličov ovplyvnil aj nezáujem jedného z kandidátov o vedenie volebnej kampane počas uplynulých dvoch týždňov. "Akoby sa jeden z kandidátov prestal o post zaujímať, kampaň sa upokojila a prestala tak byť pre voličov zaujímavá," uviedol.

18:55 BRATISLAVA - K volebným urnám v hlavnom meste dnes prichádza odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov na predsedu Bratislavského kraja ešte menej voličov, ako tomu bolo v prvom kole volieb. Potvrdili to zástupcovia viacerých bratislavských mestských častí. V Starom Meste už dnes ani neočakávajú výraznejšie zvýšenie účasti k večeru, podľa staromestskej hovorkyne Alexandry Obuchovej si to ľudia skôr namieria na vianočné trhy.

"Vzhľadom na to, že sme v piatok otvorili vianočné trhy, očakávame, že voliči skôr navštívia tie, ako by mali ísť odovzdať svoj hlas niektorému z kandidátov na župana," povedala Obuchová. Do jednej z volebných miestností si to podľa jej slov namieril aj človek bez domova. Bol dnes jediným bezdomovcom, ktorý v Starom Meste prišiel odovzdať svoj hlas.

18:46 KOŠICE – Doteraz neboli Volebnej komisii Košického kraja doručené žiadne podnety na porušenie volebného zákona. Potvrdila to predsedníčka Volebnej komisie Jana Rubická.

„Dostali sme však signál, prostredníctvom Obvodnej volebnej komisie číslo 5 Košice – okolie o agitácii k voľbám formou sms správ, ktorou odosielateľ vyzýva k voľbe konkrétneho kandidáta,“ uviedla Rubická. Podľa denníka Sme išlo o košického poslanca Smeru Otta Brixiho.

Dodala, že v popoludňajších hodinách časť členov Volebnej komisie KSK navštívila daný obvod aj Okrskovú volebnú komisiu. „Skonštatovali, že priebeh je pokojný a nedošlo k žiadnemu porušeniu volebného moratória,“ vyhlásila Rubická.

Otto Brixi
Zobraziť galériu (61)
Otto Brixi  (Zdroj: SITA)

18:40 BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ - Veľmi nízku volebnú účasť zaznamenali obvodné volebné komisie v okresoch na juhu stredného Slovenska. Ako potvrdila zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Revúcej Alena Franková, vyššiu účasť aj v porovnaní s prvým kolom evidovali len v meste Jelšava.

18:25 TRNAVSKÝ KRAJ - predseda Krajskej volebnej komisie v Trnave Róbert Orihel hodnotí dnešné voľby ako pokojné a bezkonfliktné. K volebným urnám na gymnáziu v Senici podľa zapisovateľky komisie Viery Baroškovej zatiaľ našlo cestu menej voličov ako v predchádzajúcom kole volieb, čo sa však podľa nej môže v ďalších hodinách zmeniť. Vyššiu zaangažovanosť staršej generácie na voľbách dokumentuje aj účasť v okrsku č. 41 v Trnave, ktorý je na sídlisku Družba v objekte malometrážnych bytov pre seniorov. “Seniori chodia voliť,” konštatoval predseda komisie Peter Bukovčan. V rovnakej budove je aj okrsok č. 40 so zapísanými voličmi, ktorí bývajú v okolitých činžiakoch na sídlisku. “Tam majú oveľa nižšie percento účasti ako my, mladých sem dostať je problém,” konštatoval Bukovčan. V Ratnovciach pri Piešťanoch členovia okrskovej komisie pozorujú, že voliť chodia aj tí, ktorí v prvom kole neboli. V Jablonici podľa slov predsedu komisie Miroslava Šindlera očakávajú vyšší počet voličov v podvečer a vo večerných hodinách.

18:16 TRHOVÁ HRADSKÁ - Priebeh volieb v Trhovej Hradskej v Dunajskostredskom okrese je pokojný. Voliči prichádzajú do volebných miestností v podobnom počte ako pred dvoma týždňami. Potvrdil predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Árpád Takács.

"Treba vyzdvihnúť disciplinovanosť voličov. Žiaľ, vyzerá to tak, že ani jeden z kandidátov na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) neoslovil našich občanov tak, aby prišli hlasovať vo väčšom počte," konštatoval Takács. Podotkol, že voliči si pravdepodobne neuvedomujú, aký význam majú krajské voľby. "Nízka účasť svedčí o tom, že kandidáti voličom nedostatočne vysvetlili, aké dôležité rozhodnutia sa rodia na pôde TTSK," povedal.

17:58 KOŠICKÝ KRAJ - Po dnešnom druhom kole volieb spoznajú obyvatelia predsedu Košického samosprávneho kraja. Očakáva sa však nižšia účasť voličov ako v prvom kole, kedy bola 17,77 percenta.

Jednu nepríjemnosť, ktorá priamo nesúvisela s voľbami, zažila predsedníčka Volebnej komisie KSK Jana Rubická. V bytovom dome, kde býva, totiž neznámy páchateľ vykradol pivničné kobky, a tak sa musela spolu so susedmi zaoberať aj touto nepríjemnou udalosťou.

17:45 HODEJOV - Opitého výtržníka museli dnes upokojovať policajti v obci Hodejov v okrese Rimavská Sobota. Ako potvrdila banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková, podnapitý muž vykrikoval priamo pred volebnou miestnosťou.

Obyvatelia Hodejova sú na výstupy podnapitého spoluobčana zvyknutí. Podľa miestnych ľudí býva oproti Kultúrnemu domu, kde je zriadená volebná miestnosť. Výkriky pod vplyvom alkoholu z jeho strany počúvajú pravidelne, keď je pred Kultúrnym domom viac ľudí.

17:37 KOŠICE - Situácia na košickom sídlisku Lunik IX. tiež svedčí o nezáujme ľudí o župné voľby. Ulice zívajú prázdnotou.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

17:20 Šéfovia volebných komisií sa k účasti voličov nechcú vyjadrovať. Podľa množstva voličov v okrskových volebných miestnostiach sa dá usudzovať, že dnes nepríde k urnám viac ľudí ako pred dvoma týždňami. Ako vidno aj na zábere z Veľkého Blahova v okrese Dunajská Streda, volebné komisie sa na nával sťažovať nemohli.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

 

17:16 HOLICE NA OSTROVE - Fotografia z dedinky v Trnavskom kraji dokazuje, že voliť prišli aj mladšie ročníky.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

17:13 DUNAJSKÁ STREDA - Práce sa nezastavia ani počas volieb. Takto sa robilo pred volebnou miestnosťou č. 5 v Dunajskej Strede.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

17:11 KOŠICKÝ KRAJ - Východné okresy Košického kraja hlásia veľmi pokojný priebeh druhého kola volieb predsedu VÚC. Obvodné volebné komisie v Trebišove, Michalovciach a Sobranciach zatiaľ počas dňa nemuseli riešiť žiadne podnety. Podľa predbežných informácií z okrskov charakterizuje voľby, podobne ako pred dvoma týždňami, nízky záujem voličov.

16:50 NITRIANSKY  KRAJ - V Nitrianskom kraji prebieha druhé kolo volieb do vyšších územných celkov pokojne. Krajská volebná komisia nezaznamenala podnety v žiadnom z obvodov. Voľby prebiehajú plynule v okresoch Zlaté Moravce i Levice. Bezproblémovo pokračujú aj v okrese Topoľčany, záujem voličov však nie je vysoký. Kým v niektorých obciach kopíruje volebná účasť prvé kolo, v iných je podľa členov okrskových komisií podstatne nižšia.

16:35 ČIERNY BALOG - Nízka voličská účasť a pokojný priebeh druhého kola volieb na post predsedu Banskobystrického kraja sú charakteristické aj pre obec Čierny Balog v okrese Brezno. Ako povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo tri Dana Muránska, na rozdiel od prvého kola dnes nezaznamenali žiadne podozrenia na kupovanie voličských hlasov.

Obyvatelia sa venovali predovšetkým prácam pri svojich rodinných domoch. Priaznivé počasie využívali na rúbanie dreva alebo údržbu áut. "Priebeh volieb je pokojný, nemôžeme sa na nič sťažovať. Voličov je pomenej, ale do večera sa to možno ešte zmení," povedala Muránska.

16:19 KOTMANOVÁ - Výrazne menšiu účasť ako v prvom kole pred dvoma týždňami evidovala asi o 15.30 h, teda zhruba v polovici dnešných volieb predsedu Banskobystrického kraja, okrsková volebná komisia v obci Kotmanová v okrese Lučenec. Obidvaja postupujúci kandidáti tam vtedy získali rovnaký počet hlasov. "Voľby u nás sú pokojné. Ľudia prichádzajú priebežne, ale je ich výrazne menej, ako ich bolo minule," povedala predsedníčka komisie Janka Mičudová.

16:08 Noví predsedovia piatich samosprávnych krajov by mali byť známi okolo jednej hodiny v noci. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová, podľa ktorej by malo byť spracovanie výsledkov dnešných volieb rýchlejšie ako pri prvom kole. Štatistický úrad bude zverejňovať neoficiálne výsledky, oficiálne zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu dopoludnia.

15:38 BRATISLAVA - Hospitalizovaní pacienti v zariadeniach Univerzitnej nemocnice Bratislava dnes vo voľbách do VÚC nehlasovali. Podľa hovorkyne pacienti o voľby prostredníctvom prenosnej volebnej urny neprejavili záujem. "Po nízkom záujme pacientov v prvom kole volieb nemocnica nemá vedomosť o tom, že by dnes naši pacienti volili do prenosných urien," uviedla hovorkyňa Petra Stano Maťašovská.

15:25 CHĽABA, ČECHY - V obci Chľaba vo volebnom obvode Štúrovo, ležiacej na hranici s Maďarskom, občania veľký záujem o voľby nemajú. „Pohybuje sa zhruba na úrovni prvého kola,“ potvrdila okrsková volebná komisia. Približne rovnaká účasť ako v prvom kole volieb je aj v obci Čechy v okrese Nové Zámky. „Voliť prichádza skôr tá stredná alebo staršia generácia, čo je však logické, pretože vekovým priemerom sme skôr staršia obec,“ povedala členka okrskovej volebnej komisie v obci.

15:00 Volí sa aj v Jablonici, okres Senica, či v budove Domu Matice Slovenskej v Nitre.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

14:37 BRATISLAVA - V Bratislave je účasť voličov nízka, zástupcovia miestnych úradov poverení organizáciou volieb či predsedovia okrskových volebných komisií väčšinou odhadujú, že účasť bude nižšia ako v prvom kole volieb do VÚC. Aj tam, kde sa očakáva väčšia účasť ako celobratislavský priemer, to bude zrejme s volebnou účasťou slabšie ako 9. novembra.

"Napríklad vo volebnom okrsku č. 1 prišlo doteraz takmer o dve tretiny voličov menej ako pred dvoma týždňami v tomto čase," uviedla Mária Štarková, zodpovedná za priebeh volieb v bratislavskom Lamači. "Voliči nemajú taký záujem ako v prvom kole," poznamenala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Záhorskej Bystrici Silvia Jánošová.

14:30 HRABUŠICE - Takto dnes boli voliť ľudia v obci Hrabušice, okrese Spišská Nová Ves.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

14:09 Pre voličov aj dnes funguje infolinka, na ktorej sa dozvedia všetko potrebné o voľbách. Volať môžu na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313 až do 22.00 h. Na linke dostanú informácie o svojich právach a povinnostiach či o organizačnom zabezpečení volieb. Určená je výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam. "Linka je určená pre občanov, ktorí by potrebovali poradiť, pomôcť," povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

13:45 Denník SME píše o tom, ako košický poslanec Smeru agitoval počas moratória. Otto Brixi odoslal zo svojho mobilu viacero sms-iek, v ktorých vyzýva k voľbe kandidáta Zdenka Trebuľu.

13:25 Premiér a líder sociálnych demokratov Robert Fico v dnešnom druhom kole volieb do samosprávnych krajov odvolil o 12.30 h na bratislavských Dlhých dieloch na Majerníkovej ulici. Informovala o tom dnes Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD. "Predseda vlády SR Robert Fico dnes z dôvodu pracovnej vyťaženosti o 12.30 h narýchlo odvolil na tradičnom mieste," uviedla hovorkyňa.

13:23 BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ - Druhé kolo volieb v Banskobystrickom kraji prebieha zatiaľ bez problémov. Krajská volebná komisia, ktorá sídli na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zatiaľ nezaznamenala žiadny podnet na porušovanie moratória, či priebehu volieb.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

13:15 Volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa zaoberá podnetom pre podozrenie z ovplyvňovania volieb, ku ktorému malo prísť vo volebnom okrsku č. 1 v mestskej časti Bratislava-Vrakuňa. Za jednou z hlasovacích plent nebolo na vzorovom hlasovacom lístku uvedené, že sa krúžkuje "jeden kandidát", ale že sa krúžkuje "prvý kandidát". Podľa predsedu volebnej komisie BSK Jána Keselého bola vo vete miesto základnej uvedená radová číslovka.

13:00 KRÁSNA NAD HORNÁDOM -  V košickej mestskej časti Krásna nad Hornádom je účasť voličov v druhom kole volieb predsedu Košického kraja veľmi nízka. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Pavla Beluša môže byť účasť podobná, ako tomu v prvom kole 9. novembra.

„Dá sa to ťažko odhadnúť,“ uviedol Beluš s tým, že viac voličov očakáva popoludní. „Môžu využiť pekné počasie, vybrať sa s deťmi na prechádzku,“ doplnil.

12:54 Až do skončenia hlasovania do 22:00 platí volebné informačné moratórium. V praxi to napríklad znamená, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov. Počas volieb zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania.

12:43 Ústredná volebná komisia (ÚVK) riešila na dnešnom dopoludňajšom rokovaní tri podnety a výmenu jedného zo svojich členov. Komisia zatiaľ nemá informácie o vážnom narušení hlasovania. Po rokovaní odišli členovia ÚVK do terénu. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

"ÚVK dnes prerokovala podania, ktoré smerovali najmä proti volebnej kampani alebo sa niektorým voličom nepáčia naše volebné schránky. Nezdajú sa im dosť bezpečné. Podnet smeroval aj voči výsledkom volieb z prvého kola," priblížila Chmelová.

12:42 DOLNÉ HÁMRE - V Dolných Hámroch v časti obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica je volebná účasť podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Tibora Stračinu rovnaká ako pred dvoma týždňami. Podľa jeho ďalších slov práve obec Hodruša-Hámre mala v prvom kole volieb do VÚC vyššiu účasť oproti ostatným regiónom Slovenska.

12:23 KOŠICE - Možnosť voliť v druhom kole nevynechal ani predseda Národnej rady Pavol Paška, ktorý odovzdal svoj hlas v Košiciach.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

 „Každé voľby sú v znamení očakávania ako to dopadne. Samotný akt volieb je samozrejme veľmi dôležitý,“ uviedol Paška po odovzdaní hlasovacieho lístka. Občania by sa podľa neho mali volieb zúčastniť a dať hlas tomu, kto bude veci spravovať podľa predstáv konkrétneho voliča.

12:15 Na margo druhého kola volieb do VÚC prezident Ivan Gašparovič uviedol, že regionálnym voľbám pripisuje veľký význam. "Som presvedčený, že ak sa občania chcú podieľať na riadení štátu a veciach v prospech seba, takéto voľby by nemali ignorovať. Aj keď sú možno pod tlakom ohlasovaných zmien, že župy nemusia existovať. Nie, súčasťou tohto členenia a organizácie života, či už v mestách, obciach, župách je tento systém, a preto si myslím, že by bolo dobré, keby sa na voľbách zúčastnili."

Gašparovič si nemyslí, že nižší záujem občanov o tieto voľby je výsledkom nedostatočných kompetencií VÚC. "Župy majú zodpovedajúce kompetencie, tu ide skôr možno o určitý nesúlad spolupráce. Ak mesto, kraj a štát nespolupracujú dostatočne, tak to nemôže ísť. Nieže by to doteraz nešlo, ale ide mi o synchronizáciu spolupráce. Ak by si to uvedomili tieto tri zložky, som presvedčený, že to bude fungovať tak, ako by si to predstavoval občan," uzavrel.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

12:05 Prvovoliči, ktorí nadobudli volebné právo medzi prvým (9. 11.) a druhým (23. 11.) kolom regionálnych volieb, môžu voliť len s platným občianskym preukazom. Nie sú totiž zapísaní v zozname voličov a do neho prvovoličov zapíše okrsková volebná komisia na základe platného občianskeho preukazu. Ním prvovoliči preukážu nielen svoj vek, ale aj miesto trvalého bydliska. Voliť sa dá len tam. Uviedla to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

12:00 Do konca volieb zostáva ešte 10 hodín. Uvidíme, či bude voličská účasť vyššia ako v predošlom kole.

11:59 Druhé kolo volieb do VÚC si nenechal ujsť ani prezidentský pár. Ivan Gašparovič prišiel do volebnej miestnosti na Jelačičovej ulici v Bratislave už tradične v spoločnosti svojej manželky Silvie.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

11:56 GÁŇ - Spolu s druhým kolom volieb predsedu Trnavského  kraja sa vo viacerých obciach budú konať aj tradičné katarínske zábavy. V Gáni v okrese Galanta jej začiatok posunuli na 22:00 hodinu, kedy sa v kultúrnom dome končí hlasovanie. Podľa plagátov mala tancovačka začať o hodinu skôr.

K žiadnej kolízii voličov s tanečníkmi podľa organizátora katarínskej zábavy Ľuboša Radimáka nepríde. "Volí sa v samostatnej miestnosti, ktorá je od sály oddelená. Okrem toho hudba nezačne hrať skôr, ako po skončení hlasovania,“ ubezpečil Radimák.

11:54 ČIZATICE - Voľby v Čižaticiach v okrese Košice - okolie sú podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Petry Godovej pokojné, na volebnú komisiu sa zatiaľ nikto neobrátil so sťažnosťou či podnetom. „Účasť je slabšia, ale hádam sa to rozbehne neskôr. Do 10:00 prišlo voliť do dvadsať ľudí,“ uviedla Godová a dodala, že v prvom kole z 308 oprávnených voličov prišlo voliť 83.

Nízka volebná účasť v prvom kole regionálnych volieb môže súvisieť aj s tým, že občania nepoznajú kompetencie samosprávnych krajov. Len štyria z desiatich oslovených obyvateľov v obci Čižatice v okrese Košice-okolie čiastočne poznali kompetencie krajskej samosprávy.

11:40 VEĽKÝ KRTÍŠ - Veľkokrtíšania si dnes cestu do a z volebných miestností môžu spríjemniť návštevou tradičných podujatí Zabíjačkové hody a katarínsky jarmok, ktoré na Námestí A. H. Škultétyho v centre Veľkého Krtíša organizuje tamojšia mestská samospráva. Viacerí tak už aj urobili a v oboch okrskoch, ktoré majú volebné miestnosti na Námestí A. H. Škultétyho zaznamenávajú dosiaľ vyššiu voličskú účasť, než mali v rovnakom čase pred dvoma týždňami.

„Ľudí chodí viac ako minule, ťažko povedať dôvody. Tam si dajú nejakú tú klobásku a potom prídu sem k nám. Ešte aj jarmok je. Ale ľudia si asi pravdepodobne uvedomili niektoré skutočnosti, dali si to do súvisu, tak musia prísť,“ uviedol predseda okrskovej komisie Jozef Vrábel.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

11:35 KOŠICE - Členovia volebnej komisie chodili s prenosnou urnou za voličmi v špecializovanom zariadení pre seniorov v Košiciach. Možnosť voliť využila aj 84-ročná Mária Terpáková a 69-ročný Ján Šaláta.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

11:24 JELŠAVA - Od otvorenia volebných miestností je priebeh volieb v Jelšave pokojný. "Nezaznamenali sme žiadne problémy, kontaktovali nás aj policajti, ktorí prišli skontrolovať, či je všetko v poriadku. Zatiaľ prichádza voliť viac ľudí ako v prvom kole, no uvidíme, ako sa to bude vyvíjať do večera. Na rozdiel od prvého kola sme teraz zaznamenali aj žiadosť o prenosnú volebnú urnu. S ňou pôjdu členovia komisie za voličom v popoludňajších hodinách," povedal predseda volebnej komisie číslo 1 Ondrej Mladší.

11:20 BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ - Do 10:00 hod. krajská volebná komisia, ktorá sídli na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja nezaznamenala žiadny podnet na porušovanie moratória, či na priebeh volieb. Situácia podobná tej spred dvoch týždňov bola dnes asi o 10:30 hod. v najväčšom zvolenskom volebnom okrsku č. 5, nachádzajúcom sa na mestskom úrade na Námestí slobody. "Ľudia chodia od rána priebežne. Ich počet je zhruba na rovnakej úrovni ako naposledy," povedala predsedníčka okrskovej komisie Alžbeta Kučerová.

11:15 BRATISLAVA - Krajská volebná komisia zatiaľ neeviduje žiadne podnety. Ako uviedol Keselý, sám už skontroloval niektoré okrsky v Bratislave. „Zatiaľ nemáme žiadne informácie o nejakých problémoch,“ zhodnotil prvé hodiny od otvorenia volebných miestností.

Problémy neevidujú ani v petržalských okrskoch na Základnej škole Vlastenecké námestie. To, či je účasť vyššia, alebo nižšia v porovnaní s voľbami spred dvoch týždňov, predsedovia okrskových komisií odmietli komentovať. Podľa predsedu jednej z petržalských okrskových komisií tieto informácie poskytovať nemôžu.

11:10 LOVČA - Katarínska zábava a vystúpenie ochotníckeho divadla v obci Lovča v okrese Žiar nad Hronom presunuli v rámci dnešných volieb do VÚC volebnú miestnosť z domu kultúry do budovy obecného úradu na prvom poschodí. Predseda tamojšej volebnej okrskovej komisie Ján Dekýš uviedol, že občania s presunom volebnej miestnosti problém nemajú. "Len je tu problém so schodmi. Kto však po nich nemôže vyjsť, vieme prísť s urnou za ním dole," objasnil. Lovčania môžu požiadať aj o odvolenie vo svojich domácnostiach, podľa Dekýša to zatiaľ využil len jeden volič.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

11:02 KOŠICE - Voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia vyvolali minimálny záujem. Volebná miestnosť bola, ak nerátame členov dvoch okrskových komisií, väčšinou prázdna, účasť voličov je veľmi nízka. "Voľby sú veľmi pokojné, voličov je málo. Pred dvoma týždňami voliči nemali veľký záujem, vyzerá to, že záujem nemajú ani teraz," uviedol pre TASR predseda miestnej okrskovej komisie Juraj Mihaľov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: TASR)

10:40 Kandidát na župana Bratislavského kraja Pavol Frešo zobral so sebou aj svojho syna Oskara. Takto "spoločne" odvolili.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

10:20 BRATISLAVA - Vo viacerých mestských častiach museli ráno nahradiť členov okrskových volebných komisií, ktorí bez ospravedlnenia neprišli. Takýto problém riešili napríklad v mestskej časti Nové Mesto, kde podľa slov hovorcu Mareka Tettingera museli nahradiť ôsmich členov okrskových volebných komisií. V Dúbravke to boli štyria. "Traja z nich neprišli bez toho, aby svoju neúčasť nejakým spôsobom ospravedlnili," uviedol Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia Miestneho úradu v Dúbravke. Štyri okrskové volebné komisie museli doplniť bezdôvodne neprítomných členov náhradníkmi aj v Karlovej Vsi.

10:15 ZLATÉ MORAVCE - Podľa zapisovateľky obvodnej volebnej komisie Beáty Dekanovej sú všetky volebné miestnosti otvorené a voľby prebiehajú pokojne, aj keď zatiaľ so slabšou účasťou voličov.

10:14 LEVICE - Pokojný priebeh volieb je aj v Levickom okrese. Podľa slov predsedníčky obvodnej volebnej komisie Beáty Pinterovej nebol zaznamenaný doteraz žiadny podnet. "Podľa toho, čo sme počuli, tak účasť zatiaľ nie je veľmi veľká. Teraz sa chystáme na kontroly vo volebných okrskoch. Keď ich absolvujeme, budeme vedieť viac," povedala Pinterová.

10:13 TOPOĽČANY - Podľa slov predsedníčky Obvodnej volebnej komisie v Topoľčanoch Viery Bútorovej sa všetky volebné miestnosti otvorili včas. "Nemáme žiadne podnety, takže počas prvých pár hodín je priebeh volieb bezproblémový. Už začali chodiť aj voliči, iba po troške, ale chodia," povedala Bútorová.

10:10 Medzi politikov, ktorí si už prišli splniť svoju občiansku povinnosť, patrí napríklad predseda KDH Ján Figeľ, primátor Košíc Richard Raši či šéf Mostu-Híd Béla Bugár.

10:05 Priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Neočakáva sa, že by druhé kolo zaznamenalo vysokú volebnú účasť. Vyšlo nás však na 1,9 milióna eur.

09:34 Zvolený kandidát v Bratislavskom kraji bude predsedať novému zastupiteľstvu, v ktorom má väčšinu pravicová koalícia v zložení SDKÚ - DS, KDH, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja, OKS a Strana zelených. V 44-člennom zastupiteľstve obsadí 34 kresiel. Druhou najväčšou skupinou budú nezávislí poslanci, ktorých občania do nového krajského zastupiteľstva zvolili šesť. Smer-SD bude mať jedného poslanca. Po jednom kresle budú mať aj Nezávislé fórum, Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska a Národ a spravodlivosť - Naša strana.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

09:15 Monika Flašíková - Beňová, kandidátka na županku v Bratislavskom kraji, prišla voliť aj so svojím manželom Fedorom. S oblečením si však ťažkú hlavu nerobili, dali prednosť ležérnejšiemu outfitu.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

08:42 Pre občerstvenie pamäte pripomíname: Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.

Volí sa aj v Trebišove.
Zobraziť galériu (61)
Volí sa aj v Trebišove.  (Zdroj: TASR)

08:30  Ústredná volebná komisia sa dnes bude zaoberať došlými podnetmi. Podľa zapisovateľky Evy Chmelovej prišli zatiaľ tri. "Týkajú sa najmä vedenia volebnej kampane, predbežného zverejňovania výsledkov," priblížila. ÚVK sa bude zaoberať aj podnetmi získanými z kontrolnej činnosti, ktorú vykonáva v ranných hodinách.

Šokujúce výsledky volieb: Kotleba
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

7:45 Voľby do vyšších územných celkov sa v piatich krajoch, v ktorých sa dnes koná druhé kolo hlasovania, začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr.

7:00 Voľby sa oficiálne začali. Takto odvolila prvá volička v jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružinove.

Prvá volička v jednej
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

Druhé kolo krajských volieb sa koná v piatich z ôsmich krajov. V Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji predsedov zvolili už v prvom kole. Rovnako 9. novembra zvolili krajských poslancov vo všetkých krajoch.

Kandidáti, ktorí sa uchádzajú v druhom kole o post predsedu:

Bratislavský kraj

V 2. kole sa stretnú Pavol Frešo, ktorý získal v prvom kole 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková - Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. Počet oprávnených osôb zapísaných v zoznamoch voličov bol v Bratislavskom kraji 563 131 ľudí, právo voliť využilo 21,65 percenta z nich.

Trnavský kraj

V Trnavskom kraji sa o priazeň voličov uchádzajú Tibor Mikuš, ktorý získal v 1. kole 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. Možnosť voliť tu využilo 17,46 percenta z celkového počtu 469 160 zapísaných voličov.

Nitriansky kraj

V 2. kole sa stretnú Milan Belica (46,87 % hlasov v 1. kole) a Tomáš Galbavý (37,34 %). Spomedzi 584 770 osôb zapísaných vo voličských zoznamoch prišlo k urnám v Nitrianskom kraji 17,9 percenta.

Banskobystrický kraj

O kreslo predsedu budú bojovať Vladimír Maňka (49,47 %) a Marian Kotleba (21,3 %), pričom v 1. kole tu mohlo hlasovať 530 301 ľudí a využilo to 24,59 %.

Košický kraj

V 2. kole sa stretnú Zdenko Trebuľa (48,57 %) a Rudolf Bauer (24,53 %). Voliť mohlo pred dvoma týždňami v tomto kraji 624 153 ľudí, účasť napokon dosiahla úroveň 17,77 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu