Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MVO: Každé dieťa by malo vyrastať v láskyplnom rodinnom prostredí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Systém na ochranu detí pred násilím nie je dostatočne funkčný, a to už dlhodobo. Pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí a pri príležitosti dňa prijatia Dohovoru o právach dieťaťa valným zhromaždením OSN na to upozorňujú organizácie, ktoré pracujú s deťmi.

Vyhlasujú, že každé dieťa by malo vyrastať v láskyplnom rodinnom prostredí, ktoré ho chráni a umožňuje mu prežiť plnohodnotné, bezstarostné detstvo. Vyhlásenie poskytli výkonný riaditeľ občianskeho združenia Náruč Ivan Leitman a Alexandra Draková z UNICEF Slovensko.

Výsledky štátneho prieskumu násilia páchaného na deťoch ukazujú, že viac ako jedna tretina detí na Slovensku má skúsenosť s násilím. Z nich sú deti najčastejšie obeťami fyzického a psychického násilia. V menšej, avšak nezanedbateľnej miere, sa ich dotýka zanedbávanie a sexuálne zneužívanie.

"Tieto štatistické údaje iba potvrdili naše skúsenosti z praxe a z nich vyplývajúce odhady na celkovú populáciu detí na Slovensku. Sú zároveň alarmujúcim dôkazom, že s prejavmi násilia sú konfrontované desiatky tisíc detských obetí, ktoré potrebujú pomoc nás všetkých," píšu zástupcovia organizácií.

Organizácie upozorňujú na nedostatočnú funkčnosť ochranného systému pred násilím dlhodobo. "Zlyhávajúca koordinácia rôznych aktérov, nedostatočná finančná, personálna a profesionálna kapacita výkonných pracovníkov odborných profesií a nedostatočná podpora rodín v kríze zo strany štátu sú hlavnými menovateľmi systémových problémov," uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem toho konštatujú, že v posledných mesiacoch sa v súvislosti s odoberaním detí štátom šíri neopodstatnená panika. Signatári vyhlásenia upozorňujú, že mnohé medializované informácie sú zavádzajúce a nevychádzajú zo zákonného rámca práv dieťaťa na Slovensku.

"Plne sa dištancujeme od akéhokoľvek šírenia fám vo veci takzvanej juvenilnej justície, tendenčne spájanej s odoberaním detí pre účely adopcií homosexuálnymi pármi ako aj v kontexte s protiočkovacími iniciatívami. Rovnako nesúhlasíme s dezinterpretáciou citácie Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním," píše sa vo vyhlásení.

Určité skupiny ľudí, či už tendenčne alebo v nevedomosti na základe nepravdivých alebo mylne sprostredkovaných informácií, týmto spôsobom hrubo zneužívajú takú dôležitú tému, akou je násilie páchané na deťoch, kritizujú organizácie skupiny vystupujúce aj proti prijatiu menovaného dohovoru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu