Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalší výsmech sudcov: 150-tisíc pre Harabina je nehoráznou sumou

Štefan Harabin
Štefan Harabin

Bratislava – Potvrdené odškodné 150-tisíc eur Štefanovi Harabínovi Krajským súdom je ďalší príklad z mnohých absurdne vysokých čiastok, ktoré vysúdili sudcovia. Samotný predseda Najvyššieho súdu sa pritom neobohatil takto prvýkrát. Bez odškodného sa nezaobišli ani ďalší sudcovia. Návrh na obmedzenie vysúdených peňazí verejných činiteľov je potrebný.

Čiastka je za potvrdenie prepisu hovoru so známym mafiánom Bakim Sadikim ešte z roku 1994. Zaujímavosťou je, že zloženie rozhodovacieho senátu, ktorý vo veci pojednával, sa viackrát menilo. Harabin mal viaceré spory s médiami, od ktorých vysúdil tiež nemalé čiastky.

V viacerých prípadoch sa sumy dokopy šplhajú až do výšky stoviek tisícov eur. Tento raz zvažuje dokonca aj ďalšie žaloby.

Sudcom sa nemáli

Za ním nezaostávajú ani ostatní kolegovia. V medializovanej kauze „Bonanno“ žiadali ukrivdení sudcovia dokopy až 940-tisíc eur. O dosť menšiu sumu žiadal aj sudca Michal Truban, ktorému zverejnenie na tajnej poľovačke zjavne ubralo na cti. V tomto prípade išlo o sumu 150-tisíc eur. Takto len za urážku alebo pocit krivdy, sudcovia si môžu prísť na pekné peniaze.

K obyčajným ľuďom sa nepribližujú

Obyčajní ľudia sa so sudcami nemôžu porovnávať. Čiastky bežných občanov, zverejnené v médiách v rámci odškodnení, sú rádovo nižšie. Prakticky sa na ne nechytajú.

Odškodnenie pri tragédii v Devínskej novej vsi, po ktorej pozostalí smútili za svojimi blízkymi, bolo minimálne. Pôvodne vláda pozostalým schválila len 830 eur. Existujú mnohé prípady, keď za úmrtia občania dostali v porovnaní s verejnými činiteľmi iba omrvinky.

Rozdiel spočíva v tom, že pokiaľ sudcovia cítili krivdu na cti, v kauzách radových občanov išlo o život. Obrovský rozdiel nie je pritom na mieste.

Stop nehoráznym sumám

S iniciatívou prišlo dnes hnutie Nova, legislatívnou cestou chce obmedziť výšku vysúdenej sumy. "V EÚ nie je krajina, ktorá by priznávala politikom a sudcom také vysoké nemajetkové ujmy ako v SR," povedal Daniel Lipšic.

Preto chce zaviesť limit do výšky ročného príjmu verejného funkcionára. S návrhom má prísť v januári budúceho roka. Nádej však bude mať malú. Na presadenie by bolo dobré získať stranícky konsenzus.

Do problému sa vložil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Preverí prácu a postup súdu a na položené otázky bude žiadať vysvetlenie. Na výsledky jeho kontroly si budeme musieť počkať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu