Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bločková lotéria má prvé obete: Daňováci zavreli obchod a reštauráciu v Bratislave!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je to ako jing a jang. Vždy keď v bločkovej lotérií niekto vyhrá cenu, do obchodu, z ktorého výherný bloček pochádza, sa nahrnie daňová kontrola. Tá totiž musí preveriť, či bol bloček regulérne zaúčtovaný na registračnej pokladni. Za obeť výhre v lotérií padli prvé dve prevádzky, ktorých bločky neboli úplne kóšer.

Finančná správa od spustenia bločkovej lotérie zaregistrovala prekvapivé množstvo bločkov, ktoré sa do osudia nedali zaregistrovať, pretože neboli v súlade so zákonom. Ľudia, ktorí si svoje bločky nedokážu zaregistrovať, sa totiž Finančnej správe sťažujú, čo správa vyhodnotí ako podnet. Šéf správy František Imrecze si podľa denníka Sme pochvaľoval, že kým pred spustením lotérie ľudia podávali zhruba tristo podnetov ročne, od jej spustenia už dostali viac ako dvetisíc podnetov. Zhruba sedmina priestupkov je podľa správy vážnejšieho charakteru.

Finančná správa na svojej webstránke informuje, že od začiatku tohto roka skontrolovala 9.000 prevádzok a zatvorila dve. "Prvá je z oblasti gastroslužieb. Reštaurácia predávala nelegálny alkohol a nelegálne tabakové výrobky, navyše mala dve nelegálne registračné pokladnice," uvádza Finančná správa. Reštaurácia sa mala nachádzať v Bratislave. Druhá zatvorená prevádzka je obchod s textilom, ktorý patrí do celoslovenskej siete. Tá používala pokladňu, ktorú už pred rokom odhlásila. Prípad prevzala polícia.

Predtavitelia Finančnej správy skonštatovali, že niektorým prevádzkam sa stále oplatí porušovať zákon, pretože na pokutách zaplatia menej ako by odviedli štátu na dani z príjmu a dani z pridanej hodnoty. Správa navyše ide aj po výrobcoch pokladní. Niektorí z nich totiž do pokladní úmyselne vkladajú bezpečnostné chyby, takže pri "správnej" manipulácií sa dá znížiť obrat, ktorý pokladňa zaregistruje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu