Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nocľahárne pre bezdomovcov sú napriek miernej zime plné

BANSKÁ BYSTRICA - Nocľahárne pre bezdomovcov, ktoré zriadili väčšie mestá, sú napriek miernej zime takmer plne obsadené.

Ľudia bez prístrešia využívajú možnosť prespať v teple aj v útulkoch, kde musia za pobyt platiť. Vyplýva to z ankety ČTK medzi niektorými prevádzkovateľmi týchto zariadení.

"Kapacita nášho útulku je vyťažená na 100 percent," tvrdí hovorkyňa košického magistrátu Jana Geročová. V posledných dňoch nezostáva z 97 lôžok v bývalých vojenských kasárňach, kde mesto v decembri útulok otvorilo, ani jedno voľné. Podľa Geročovej si bezdomovci na možnosť skryť sa pred zimou rýchlo zvykli. V Košiciach môžu nájsť bezdomovci ubytovanie aj v dvoch ďalších útulkoch, ktoré prevádzkuje arcidiecézna charita.

Takmer plná býva napriek poplatku 20 korún za noc aj nová nocľaháreň pre bezdomovcov v Lučenci. Otvorili ju v polovici decembra a z 13 postelí bývajú denne maximálne dve voľné. Podľa Kvetoslavy Ďuriškovej zo sociálneho odboru mesta môžu kapacitu nocľahárne v prípade potreby dočasne rozšíriť až na 30 miest.

Do novozriadeného útulku pre problémových bezdomovcov v Bratislave so základnou kapacitou 30 až 40 lôžok prichádza v týchto dňoch podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej približne 60 až 70 ľudí. Časť klientov umiestňujú v hale s možnou kapacitou až 100 lôžok. Bezdomovci tu prespávajú bezplatne a na poriadok tu dohliada bezpečnostná služba.

Naopak pomerne malý záujem o strechu nad hlavou majú bezdomovci vo Zvolene. Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí zvolenskej radnice Dagmar Bellovej prichádza pravidelne do útulku približne desať ľudí, pričom kapacita zariadenia je viac ako trojnásobná. Ostatní si našli prístrešie v rozvodoch tepla a svojich "domovov" sa nechcú vzdať, myslí si Bellová. Ubytovanie je bezplatné, podľa domového poriadku však nevpustia opitých ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu