Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Náplasť rodine Šimona v kóme: Za zbabraný život súd odklepol rekordné odškodné!

Šimonovi zničili život pri bežnom zákroku
Šimonovi zničili život pri bežnom zákroku (Zdroj: Tv JOJ, Topky)

NITRA - Po piatich rokoch sa dočkali spravodlivosti! Rodičia Šimona Bucha, ktorý pre zbabranú operáciu nosnej prepážky ostal od roku 2007 v bdelej kóme, si dnes mohli zľahka vydýchnuť. Po nekonečných naťahovaniach so súdmi a lekármi im sudca odklepol zaslúžené odškodné, aké na Slovensku nemá obdoby.

Šimon Buch pred šiestimi rokmi, vo svojich 16 rokoch, zostal v bdelej kóme po tom, ako sa podrobil operácii nosnej prepážky v nitrianskej nemocnici. Jeho rodina žiadala odškodné. Okresný súd v Nitre rozhodol, že za Šimonov zdravotný stav nesie nemocnica zodpovednosť a priznal jeho rodine odškodné vo výške 599.608 eur. Podľa sudkyne bol prístup pracovníkov nitrianskej nemocnice "...maximálne lajdácky takým spôsobom, že si ho nie je možné nijakým spôsobom zdôvodniť či ospravedlniť správanie lekárov".

Nemocnica sa voči rozsudku odvolala. Krajský súd dnes rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil. "Krajský súd v Nitre na dnešnom pojednávaní vyhlásil rozsudok, ktorým v rozsahu a s dôvodom uvedeným v odvolaní odporcu preskúmal prvostupňový rozsudok, pričom ako vecne správne potvrdil výrok prvostupňového súdu," uviedol hovorca Krajského súdu v Nitre Oliver Kolenčík. Jedinou zmenou je výška odškodného, ktorá je menšia o 100.000 eur.

"S rozsudkom krajského súdu sme v podstate spokojní. Došlo tam iba k zníženiu o stotisíc v časti nemajetkovej ujmy pre Šimona, kde celkovo mu bolo priznaných 300.000 eur a zvyšnej časti rodiny 200.000 eur. Je to prelomové rozhodnutie. V našej praxi na Slovensku ešte takáto výška priznaná nebola. Je to dobrá správa pre občanov Slovenska, že sa môžu domáhať svojich práv," povedal po rozhodnutí súdu právnik rodiny Peter Koscelanský.

Šimonova matka: Peniaze potrebujeme pre syna

Matka Šimona Bucha je s rozsudkom spokojná, za satisfakciu ho však nepovažuje. "Ešte som to nestihla ani spracovať, všetky tie informácie, ktoré prebehli. Zase sa ukázalo, že je to pravda, čo sme hovorili. Po tých šiestich rokoch to už nie je zadosťučinenie, pretože mi tie peniaze reálne pre Šimona potrebujeme. Možno keby sa to udialo pred šiestimi rokmi, hneď ako sa to stalo, tak by som inak reagovala. Ale teraz, keď vidíme, čo všetko potrebujeme, tak sa mi to nezdá byť zadosťučinenie, ale je to potrebné," uviedla. Nemocnica by mala rodine zaplatiť odškodné do troch dní od právoplatnosti rozsudku. Či sa tak stane, je otázne. Možnosti, ako vysúdenú čiastku získať, však podľa Koscelanského existujú. "Oslovíme žalovanú nemocnicu. Pokiaľ vieme, hospodári so ziskom. Predpokladám, že sa k tomu postaví korektne a zaplatí za to, čo spôsobila a čo je skutočne, nenapraviteľné. Ak nezaplatí dobrovoľne, budeme sa, samozrejme, pokúšať o exekúciu. Tá sa nevzťahuje na financie nemocnice, ktoré súvisia s poskytovaním zdravotníckej starostlivosti. Ale sú aj peniaze, ktoré nie sú určené na zdravotnícku starostlivosť. Je to všetko ale zložitá otázka, tých možností je veľa," dodal právnik rodiny.

Ako sa zo zdravého chlapca stal invalid

Šimona Bucha operovali v roku 2007. Počas operácie nosnej priehradky mu zastalo srdce. Pre pokazené monitorovacie zariadenie si zlyhanie životne dôležitého orgánu všimli lekári neskoro a museli pacienta oživovať. Po operácii nebol umiestnený na ARO, ale na bežnú prebúdzaciu izbu, kde upadol do bdelej kómy, v ktorej je dodnes.

Pre postup lekárov podal v roku 2008 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou trestné oznámenie na nitriansku fakultnú nemocnicu. Anestéziológa Ivana Klimenta súd v roku 2009 uznal vinným z ublíženia na zdraví. Dostal dvojročný podmienečný trest a zákaz vykonávať prácu anestéziológa na päť rokov. Momentálne pracuje v nitrianskej nemocnici v záchrannej službe. Sudkyňa Okresného súdu v Nitre vo svojej záverečnej reči skonštatovala maximálnu lajdáckosť personálu fakultnej nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu