Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MayDay, MayDay...Českému lietadlu horel motor, núdzovo pristálo v Budapešti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Dramatické chvíle zažila v stredu vo vzduchu posádka lietadla Českých aerolínií, ktorej po vzlete z budapeštianskeho letiska Franza Liszta začal zrejme horieť motor. Posádka vyslala núdzový signál MayDay a na chvíľu zablokovala budapeštianske letisko.

Incident sa stal na palube lietadla ATR-72, ktoré po vzlete z Budapešti smerovalo do Prahy. Podľa viacerých zdrojov však český pilot krátko po vzlete zaznamenal prítomnosť dymu na palube. Rozhodol sa vypnúť jeden motor a so zostávajúcim druhým motorom pristáť späť v Budapešti. V lietadle bolo 33 cestujúcich a štyria členovia posádky. Ľudia i lietadlo pristáli bez ujmy. Takto vyzerala rádiokorešpondencia, ktorú zverejnil maďarský server Airportal.hu:

Server sa odvoláva aj na svedka, ktorý tvrdí, že už počas vzletu videl za jedným z motorov dlhý pás dymu. Podľa českých médií lietadlo bezpečne pristálo v Budapešti, no nedokázalo opustiť pristávaciu dráhu. Z letiska Franza Liszta preto niekoľko lietadiel odštartovalo s oneskorením. Dve lietadlá, ktoré tam v tom čase mali pristáť, zosadli nakoniec v Bratislave.

Lietadlo ATR-72 je dvojmotorové trubovrtuľové lietadlo. Ako väčšina moderných lietadiel, aj ATR-72 dokáže letieť a bezpečne pristáť aj s jedným funkčným motorom.

LIetadlo ATR-72 (Ilustračné foto)
Zobraziť galériu (2)
LIetadlo ATR-72 (Ilustračné foto)  (Zdroj: Wikipedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu