Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SPP je pre lacnejší plyn ochotný ísť aj do arbitráže s Gazpromom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Pokiaľ aktuálne rokovania medzi ruským Gazpromom a Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) nepovedú k prijateľnej zľave z cien plynu, môže dôjsť k arbitráži.

V rozhovore pre dnešné Hospodárske noviny (HN) to pripustil riaditeľ divízie obchodu SPP Dušan Randuška. Pripomenul, že momentálne plynárne predávajú plyn domácnostiam pod nákupnú cenu, čím vznikajú straty v objeme desiatok miliónov eur ročne. "Krajné riešenie v prípade komerčnej nedohody je medzinárodná arbitráž. K dnešnému dňu môžem povedať, že sa to skôr blíži ku komerčnému riešeniu," zdôraznil Randuška. Premiér Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň avizoval, že rokovania o dodávkach plynu by mohli byť ukončené do dvoch mesiacov. "Ak by som mal použiť metaforu a prirovnať proces revízie ceny k desaťetapovým pretekom, tak sme v siedmej či ôsmej etape. Či preteky ukončíme o pár týždňov či mesiacov, to by som nechcel komentovať," konštatoval pre HN Randuška.

SPP podpísal s Gazpromom dlhodobý kontrakt na 20 rokov v roku 2008. V roku 2011 sa slovenskej firme podarilo dohodnúť kompenzáciu a Gazprom spätne znížil cenu plynu. Dlhodobá zmluva podobnú úpravu umožňuje každé tri roky. Presné podmienky, za akých SPP nakupuje plyn, nie sú verejnosti známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu