Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odstupné poslanci dostanú až po piatich mesiacoch v NR SR

BRATISLAVA - Nárok na päťmesačné odstupné budú mať len tí poslanci Národnej rady SR, ktorí svoj mandát uplatňovali najmenej päť mesiacov. Túto zmenu zaviedla novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá od dnešného dňa vstúpila do praxe. Takouto úpravou sa má zabrániť tomu, aby napríklad poslanec-náhradník, ktorý po voľbách nastúpil za člena vlády a svoj mandát uplatňoval niekoľko hodín, mal nárok na päťmesačné odstupné.

Novela upravuje tiež prípad, ak by sa náhradník počas jedného volebného obdobia dostal do parlamentu viac ráz. Nárok na päťmesačné odstupné by mal len jedenkrát počas daného volebného obdobia. Člen vlády, ktorý si počas volebného obdobia uplatní poslanecký mandát, nebude mať nárok na trojmesačné odstupné. Rovnako nebude mať nárok na trojmesačné odstupné vtedy, ak bude v nasledujúcom volebnom období opätovne vymenovaný za člena vlády.

Zmena sa dotýka aj sudcov ústavného súdu, predsedu a podpredsedu kontrolného úradu a generálneho prokurátora. Títo nebudú mať nárok na odstupné v prípade, že boli znovu vymenovaní do svojich funkcií, prípadne začali vykonávať inú funkciu ústavného činiteľa. Poslanci navyše nebudú mať nárok na odstupné ani v prípade, ak boli zvolení za poslancov Európskeho parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu