Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Zlé správy: Na babie leto zabudnite, v pondelok príde ďalšia "chuťovka"!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa do konca septembra nemôže tešiť na typické babie leto. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) nás čakajú iba jeho náznaky, aj to len v niektorých častiach krajiny.

Za babie leto sa v meteorologickej terminológii považuje obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň teplého počasia, ktoré sa vyskytuje v Európe obyčajne v septembri alebo októbri. Noci v tomto období bývajú pomerne chladné, tvoria sa v nich radiačné hmly, ktoré so skracujúcim sa dňom počas jesenného obdobia zotrvávajú dlhšiu časť dňa.

Južné oblasti by mohli mať tri až päť dní ustálené slnečné a teplé jesenné počasie bez zrážok, s rannými hmlami, chladnými nocami a dennými teplotami nad úroveň dlhodobého normálu. Vo všeobecnosti však, v rámci celého Slovenska, nepôjde o typické babie leto.

V pondelok sa niektoré časti severného a stredného Slovenska musia pripraviť na silný nárazový vietor. SHMÚ vydal pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno výstrahu 2. stupňa pred vetrom. Tá platí od pondelka 6. hodiny do utorka 24. septembra do 14. hodiny. V daných okresoch sa na horách očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 32 m/s. Pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Žilina, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice a pre západné Slovensko platí výstraha 1. stupňa. V daných častiach Slovenska by mal miestami vietor krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 17 až 22 m/s.

Okrem toho nás čaká premenlivá oblačnosť, v severnej polovici oblačno až zamračené, miestami sa môžu vyskytnúť aj prehánky. Denná teplota sa vyšplhá na 17 až 22, v severnej polovici na 12 až 17 stupňov.

V utorok k nám prenikne chladnejší a vlhký vzduch, ktorý sa podpíše na premenlivej, prechodne zväčšenej oblačnosti. Miestami, najmä v severnej polovici územia, sa treba pripraviť aj na občasný dážď alebo prehánky. Nočná teplota klesne na 12 až 7, denná vystúpi na 17 až 22, na severe na 12 až 17 stupňov.

Ani stredajšie počasie neprinesie veľkú zmenu. Má byť prevažne polooblačno, ráno miestami hmla a cez deň ojedinele aj slabé zrážky. Nočná teplota zostúpi na 11 až 6, denná dosiahne 17 až 22, na severe okolo 15 stupňov.

Situácia sa mierne zlepší vo štvrtok, kedy k nám začne prúdiť teplejší vzduch od západu. Bude prevažne polooblačno s rannými hmlami a slabými zrážkami. Ortuť teplomera má v noci ukazovať len 11 až 5, cez deň však až 24, na severe 13 až 18 stupňov.

Vyššie teploty sa však dlho neudržia a v piatok za prevažne polooblačného počasia sa vyšplhajú len na 11 a 17 stupňov. Predchádzať im budú veľmi nízke nočné teploty, ktoré klesnú na 7 až 1 stupeň.

Aj keď k nám sobotu opäť prenikne teplejší vzduch od juhozápadu, neznamená to, že sa môžeme tešiť na babie leto. Zase treba rátať s rannými hmlami, slabými zrážkami a iba polooblačnou až oblačnou oblohou. Nočná teplota spadne na 9 až 3, denná vystúpi na 13 až 19 stupňov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu