Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo veku 84 rokov zomrel významný slovenský neurológ Daniel Bartko

Daniel Bartko
Daniel Bartko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok (9. 9.) významný slovenský lekár, pedagóg a popularizátor modernej psychohygieny na Slovensku profesor Daniel Bartko. TASR o tom informoval jeho syn Martin.

Rodák z Važca bol medzinárodne uznávaný odborník v oblasti neurologických vied a dlhoročný prednosta I. Neurologickej kliniky v Bratislave. Profesorovi Bartkovi sa dostalo aj medzinárodné uznanie. Bol spoluzakladateľom a prvým prezidentom Paneurópskej neurologickej spoločnosti, viceprezidentom World Federation of Neurology, prezidentom European Society for Clinical Neuropharmacology a mnohých ďalších.

"Nijaký neurológ zo Slovenska alebo Československa nezískal tak významné medzinárodné ocenenia: za svoju činnosť získal Distinguish Leadership Award, Twentieth Century Achievement Award a International Directory of Distinguish Leadership Award for outstanding Services in Neurosciences and Contunuing Education," uviedol Martin Bartko.

Významný neurológ bol tiež členom viacerých zahraničných vedecko-odborných spoločností, dlhé roky prezidentom Slovenskej a Československej neurologickej spoločnosti a čestným členom 13 zahraničných vedecko-odborných spoločností vrátane prestížnej American Academy of Neurology, Royal Society of Medicine (Londýn).

V pedagogickej činnosti pôsobil ako univerzitný profesor Univerzity Komenského v Bratislave, Trnavskej Univerzity a Katolíckej univerzity v Ružomberku. Ako hosťujúci profesor pôsobil v USA, Nemecku, Taliansku a ďalších krajinách. Publikoval viac ako 430 prác doma i v zahraničí, napísal 20 kníh a učebníc. Je autorom vysokoškolskej učebnice o neurológii.

Za jeho činnosť mu prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2011 udelil štátne vyznamenanie Rad Ľ. Štúra za mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy, výskumu a zdravotníctva v odbore neurológia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu