Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Študenti, ktorí skončili školu, majú povinnosti voči zdravotným poisťovniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Študenti po ukončení štúdia na strednej alebo vysokej škole majú povinnosť nahlásiť svojej zdravotnej poisťovni, kto bude za nich ďalej platiť zdravotné odvody.

"V prípade, ak sa absolvent strednej alebo vysokej školy zaeviduje na úrade práce, nemusí zdravotnej poisťovni nič nahlasovať, túto oznamovaciu povinnosť za neho splní externý subjekt a naďalej platí zaňho poistné štát," informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Petra Balážová.

Priblížila, že pokiaľ začne študent vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť - je povinný túto skutočnosť oznámiť zdravotnej poisťovni. "Ak začne podnikať na základe živnostenského oprávnenia, môže tak urobiť aj cez Jednotné kontaktné miesto na živnostenskom úrade. Ak sa zamestná, túto skutočnosť za neho oznamuje zdravotnej poisťovni jeho zamestnávateľ," doplnila Balážová.

Za študentov, ktorí skončia štúdium na strednej škole, platí štát poistné najdlhšie do skončenia letných prázdnin, teda do 31. augusta. "Od 1. septembra je takáto osoba povinná začať si platiť poistné sama v prípade, že sa neprihlási na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, nezamestná sa, nezačne podnikať alebo nepokračuje v ďalšom štúdiu. Túto zmenu je potrebné nahlásiť do ôsmich dní," ozrejmila Balážová.

Absolvent vysokej školy v platení poistného výhodu posledných školských prázdnin nemá a štát za neho platí poistné iba do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky. Od nasledujúceho dňa si musí takáto osoba začať platiť poistné sama, ak sa však neprihlási na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, nezačne podnikať alebo sa nezamestná, teda nemá iného platiteľa poistného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu