Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia slovenskej rodiny v Dubline: Andrejka (†1) vypadla z okna detskej izby!

Andrejka vypadla z tretieho poschodia tohto komplexu Zobraziť galériu (2)
Andrejka vypadla z tretieho poschodia tohto komplexu (Zdroj: independent.ie)

DUBLIN - Stačila detská poistka? Štvorčlenná slovenská rodina žijúca v Dubline prechádza tým najhorším obdobím v ich živote. V nedeľu ráno prišli o len 22-mesačnú dcérku Andrejku, ktorá v nestráženej chvíli vypadla z okna ich apartmánu v komplexe Tolka Vale. Za posledné roky ide pritom už o štvrtý smrteľný pád batoľaťa z okna v západnom Dubline a obyvatelia preto nechápavo krútia hlavami nad susedmi, ktorí napriek nebezpečiu nemajú na oknách detské poistky.

V pokojné nedeľné ráno boli doma obaja rodičia, otec Ondrej Gaži aj matka Monika Godlová pôvodom zo Slovenska, keď sa ich len 22-mesačná dcérka Andrejka vytratila do detskej izby 4-ročného brata a vyliezla na parapetu dokorán otvoreného okna. V tom sa jej zrejme šmykla noha a z tretieho poschodia komplexu dopadla hlavičkou priamo na kamennú dlažbu.

Po tvrdom dopade z 9-metrovej výšky ostala zakrvavená nehybne ležať na zemi. Jeden zo susedov rodiny dievčatka začul len obrovský krik. Pribehol k oknu, nazrel von a v tom sa mu naskytol hrozný pohľad. Otec Ondrej držal bezvládne telíčko dcéry v náručí a užialene kričal. "Dievčatko nevyzeralo dobre, krvácalo z nosa a úst. Videl som tiež, že na čele malo stlačenú lebku," spomína si Emuobo Enon, jeden z obyvateľov bytovky.

Rodičia naňho zakričali, aby zavolal sanitku a tak aj spravil. No keďže išlo o sekundy, Enonova žena začala stopovať okoloidúce autá a žiadala ich o pomoc. "Nakoniec sa nám podarilo zastaviť taxikára, ktorý bol veľmi  znepokojený tým, čo sa stalo a rodičov spolu s dievčatkom okamžite previezol do nemocnice," dodáva sused.

 

Andrejka žila s rodičmi a bratom v Dubline.
Zobraziť galériu (2)
Andrejka žila s rodičmi a bratom v Dubline.  (Zdroj: independent.ie)

 

Tam však Andrejka svoj boj o život prehrala. Hodinu po tom, čo vypadla z okna, ju lekári nemocnice Mater Hospital prehlásili za mŕtvu. "Je to smutné. Veľmi, veľmi smutné," povedala pre denník Independent stará mama dievčatka tesne pred tým, ako sa zrútila. Tragickú smrť Andrejky teraz vyšetruje polícia a v priebehu týždňa by mala byť vykonaná pitva.

Od roku 2010 ide v západnom Dubline už o štvrté úmrtie batoľaťa pri páde z okna. K poslednému došlo počas apríla, keď len 21-mesačný Sebastian vypadol z okna na štvrtom poschodí. Väčšina obyvateľov sa z tragických incidentov poučila a na okná si namontovali takzvané detské poistky. Život mohli zachrániť aj malej Andrejke, no jej rodičia ich v byte nainštalované nemali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu